Restrukturiranje

IZ HEP ODS-a 2017. ODLAZI 1500 RADNIKA Većina će u mirovinu, 200 u novu tvrtku za javnu opskrbu

U idućih nekoliko godina u ODS-u će biti oko 20 do 25 posto manje zaposlenih u odnosu na sadašnjih 7500
 Ranko Šuvar / CROPIX

HEP Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) sljedeće će godine kroz prirodni odljev i prijevremena umirovljenja napustiti oko 1.300 ljudi, još 200 izdvojit će se u novu tvrtku za javnu opskrbu, a za par godina u toj kompaniji bi trebala biti četvrtina manje zaposlenih nego sada, doznaje se iz HEP-a.

Prema projektu restrukturiranja HEP ODS-a, koji su zajednički su koncipirali međunarodna konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC) i uprave HEP-ODS-a i HEP-a d.d., uz podršku stručnih timova HEP ODS-a, kroz prirodni odljev i prijevremena umirovljenja tu će kompaniju napustiti oko 1300 ljudi. Povrh toga, više od 200 ljudi će se temeljem Zakona o tržištu električne energije do kraja ove godine, izdvojiti u novu tvrtku, koja će se baviti javnom opskrbom.

Iz HEP-a naglašavaju da su prava njihovih zaposlenika zajamčena kolektivnim ugovorom te da će u idućih nekoliko godina u ODS-u biti oko 20 do 25 posto manje zaposlenih u odnosu na sadašnjih 7.500, što će, kažu, predstavljati znatnu uštedu na troškovima rada. Navode da je u tijeku implementacija usvojenih mjera, u kojoj sudjeluje više od stotinu stručnjaka HEP ODS-a uz podršku domaćih i stranih konzultanata.

"Novi organizacijski ustroj HEP ODS-a će se umjesto današnjeg dominantno geografskog modela temeljiti na funkcijskom modelu upravljanja, kojim će se dati jači naglasak struci, smanjiti slojevitost i kompleksnost organizacije te standardizirati poslovni procesi. Posljedica novog ustroja bit će podizanje tehničkih kompetencija i upravljanja na četiri distribucijska područja, koja će koordinirati rad 21 elektre. Postojeće elektre se ne ukidaju, no njihova uloga se mijenja i fokus će im primarno biti na terenskim operacijama i upravljanju mrežom. Distribucijska područja oblikovana su na temelju najbolje industrijske prakse i to na temelju broja zaposlenika, duljine mreže, broja korisnika i površine područja koja pokrivaju", kažu u HEP-u.

Fokus restrukturiranja tvrtke bit će na smanjivanju kompleksnosti organizacijske strukture u smjeru jačanja temeljnog poslovanja tvrtke, boljoj i efikasnijoj organizaciji terenskih operacija te na boljem upravljanju imovinom odnosno kapitalnim investicijama koje u HEP-ODS-u godišnje iznose i do milijardu kuna.

Dodatno, HEP ODS namjerava povećati investicije u IT rješenja, koja će omogućiti daljnje smanjenje troškova te suvremene metode upravljanja kapitalnim investicijama. Funkcija upravljanja imovinom postat će centralni analitički i razvojni centar čitave tvrtke te će biti zadužena za razvoj infrastrukture i upravljanje novim tehnologijama.

Uprava HEP ODS-a predviđa kako će sve navedene promjene rezultirati ukupnim neto uštedama većim od 600 milijuna kuna u idućih pet godina, s povratom čitave investicije već druge godine od početka implementacije.

Na upit Hine nisu željeli detaljno otkrivati eventualne planove regionalne ekspanzije, uz konstataciju kako je ona svakako dio srednjoročne razvojne strategije HEP grupe pa i ODS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 05:14