Amphinicy Technologies

IZAZOV KARIJERE HRVATSKIH MAJSTORA ZA SATELITE: “Pozvani smo u NASA-u, sviđa im se brzina našeg softvera Blink, možda ga i otkupe”

NASA-in softver za primanje fotografija Zemlje sa satelita je spor, a Blink iz Hrvatske iznimno brz, pa ga NASA vidi kao moguću zamjenu
Frane Miloš, Amphinicy Technologies
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

“U svakom slučaju, dolaze zanimljiva vremena”, kaže nam Frane Miloš, voditelj luksemburškog ureda hrvatske kompanije Amphinicy Technologies, najavljujući veliku poslovnu priliku koja se upravo smiješi toj inovativnoj tvrtki sa sjedištem u Zagrebu, jednoj od vodećih u području softvera za satelitsku industriju.
Uskoro, naime, kreću u NASA-u jer su tamo zainteresirani za Blink, njihov superbrzi sustav za primanje slika Zemlje sa satelita.
“Pozvani smo demonstrirati naš sustav u NASA Goddard Space Flight Center kao moguću evoluciju/zamjenu za njihov postojeći sustav”, najavljuje Miloš.
Za komercijalizaciju tog softvera Amphinicy je još 2015. godine dobio i novčanu potporu Europske komisije kroz program Obzor 2020, kada su objavili i podatak da NASA koristi softvere uz pomoć kojih satelitske podatke obrađuje čak 20 puta sporije nego što je moguće uz pomoć Blinka.
“Blink je u međuvremenu prepoznat od strane Europske svemirske agencije kao sustav koji žele koristiti u svojim novim misijama, ostvarena je komercijalna i dugoročna suradnja s tvrtkom iz Belgije koja se bavi nadziranjem zemlje. Također, proizvod je prezentiran Europskoj komisiji u Bruxellesu kao inovativan hrvatski projekt i kandidat za financiranje iz određenih EU fondova”, kaže nam Miloš. U pitanju je financiranje za drugu fazu projekta Blink, koja je “puno veća od prve, ozbiljnija i zahtijeva veći budžet”.
Ured u Luksemburgu koji vodi Miloš otvoren je još krajem 90-ih godina jer je ta država središte europske satelitske industrije, a tamo su i sjedišta ili predstavništva vodećih europskih kompanija za to područje. Tamo se dogovara većina poslova i pruža tehnička podrška klijentima dok softver uglavnom nastaje u Zagrebu. Pitali smo ga što im znači ovotjedno potpisivanje sporazuma Hrvatske i Europske svemirske agencije (ESA) o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe. Zadovoljan je, ali napominje:
- Time su tek otvorena vrata prema pridruženom članstvu, procesu koji će trajati “minimalno pet, a moguće i više od deset godina, kada će hrvatske tvrtke moći sudjelovati koliko-toliko ravnopravno na ESA projektima”. Kratkoročno, dakle, u tom potezu nema direktne poslovne koristi za Amphinicy Technologies, ali potencijal je očit.
“Potpis ovog ugovora je za tvrtke poput Amphinicy Technologies od velikog značaja jer daje jasnu viziju da Hrvatska kreće u smjeru integracije s europskom svemirskom strategijom.
U tom svjetlu, Amphinicy će još više jačati svoj luksemburški ured, s kojim se već natječe i sudjeluje na ESA projektima/programima. Jednom kada Hrvatska dođe u poziciju da može sudjelovati na projektima, to iskustvo ćemo koristiti i u hrvatskom uredu. Tako ćemo biti spremni odmah, čim bude moguće krenuti u ESA projekte”, rekao nam je Miloš.
uhodani proces Dodaje kako je to već uhodani proces koji su prošle mnoge tvrtke u zemljama poput Češke, Mađarske, Rumunjske i slično.
“Mi znamo našu strategiju i u tom smislu bit ćemo vrlo efikasni kao tvrtka koja predstavlja Hrvatsku na europskim projektima”, dodaje.

Trenutno u Hrvatskoj rade, kaže, na inovativnim rješenjima za globalnu satelitsku industriju. Uz Blink, razvili su sustav za nadozor i upravljanje satelitskim misijama Monica, a luksemburški ured radi na softverskim rješenjima za upravljanje zemaljskim segmentom velikih EU projekata (primjerice GOVSATCOM), te inovativnim produktima koje razvija zajedno s tvrtkama u Benelux regiji. Na naše pitanje koliko su dosad uložili u razvoj softvera, odgovara ovako: “Teško je to uopće estimirati; sigurno desetak inžinjer godina.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:14