ZADOVOLJSTVO U GRUPI

IZNIMNI REZULTATI ATLANTIC GRUPE U 2017. Prihodi rasli za 3,9 posto, neto dobit za 69,2 posto

Emil Tedeschi
 Boris Kovačev / Hanza Media

Atlantic Grupa je u 2017. ostvarila ukupni prihod od prodaje od 5,3 milijarde kuna, što je rast za 3,9 posto prema godini ranije, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 69,2 posto, na 275,5 milijuna kuna, objavili su u utorak iz te tvrtke.

"Iznimni rezultati ostvareni su na krilima rasta vlastitih brendova i distribucijskog poslovanja, rasla su i sva najveća tržišta Atlantic Grupe, a prvi put je krajem 2017. godine, unatoč izazovima u okruženju, objavljena korekcija očekivanja profitabilnosti - na više", ističu iz Atlantic Grupe.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 582,2 milijuna kuna i veća je za 22,7 posto.

Iz Atlantica ističu kako je prošlu godinu obilježilo i dezinvestiranje proizvodnog segmenta sportske prehrane te fokusiranje na brendirano poslovanje i razvoj Multipowera prema premium segmentu. Tvornice u njemačkom Bleckedeu i Novoj Gradišci preuzela je belgijska kompanija Aminolabs u transakciji vrijednoj 200 milijuna kuna, uz ostvarenu dobit od gotovo 65 milijuna kuna.

Prvi kvartal 2017. obilježen je naporima vezanim uz stabilizaciju Agrokora, koji je najveći regionalni maloprodajni partner Atlantic Grupe. Iako je prihod od prodaje Agrokoru pao više od 15 posto u odnosu na 2016., taj je pad više nego kompenziran rastom prodaje ostalim kupcima pa je u prošloj godini na tržištima Srbije, Hrvatske i Slovenije ostvaren rast od čak 5,1 posto, ističu iz Atlantica.

Naglašavaju i kako je novim distribucijskim ugovorima na najvećim tržištima, s Red Bullom u Srbiji (vrijednim 30 milijuna kuna) i s kompanijom Mars u Hrvatskoj (vrijednim 100 milijuna kuna), potvrđeno širenje distribucijske djelatnosti kao dio dugoročne poslovne strategije.

Iz Atlantica podsjećaju i da su krajem prošle godine pokrenuli uslužnu proizvodnju delikatesnih namaza Argeta u SAD-u, s ambicioznim planom osvajanja najprije značajnog etno segmenta ovog tržišta.

"Protekla je godina bila i izazovna i iznimno uspješna za Atlantic Grupu. Rasli smo gotovo beziznimno po svim stavkama i kriterijima, i ne jedino u brojkama. Kompanija je ojačala vlastite brendove i distribuciju, dezinvestiranjem najvećeg dijela proizvodnje za treće strane osnažen je fokus na brendove, te su pokrenute brojne aktivnosti za efikasniji pristup zapadnoeuropskim tržištima, a s jednim od naših najinternacionalnijih brendova iskoračili smo i na perspektivno američko tržište", ističe predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Iz Atlantica također ističu da su se među brendovima u prošloj godini dvoznamenkastim rastom posebno istaknuli Argeta i Donat Mg u Hrvatskoj i Srbiji, Barcaffe i Cedevita u HoReCa kanalu, potom Kala, Kalnička i Štark u Hrvatskoj te Multivita i Donat Mg u Rusiji. Svi ključni brendovi povećali su ili zadržali tržišne udjele, a Argeta je, nakon Austrije lani, postala tržišni lider i u Švicarskoj, navodi se u priopćenju.

Po podacima kompanije, u prošloj su godini na ukupan rast prihoda od prodaje najviše utjecala strateška poslovna područja pića s rastom od 7,3 posto te delikatesni namazi i zdravlje i njega, svaki s porastom za 7 posto.

U distribucijskoj djelatnosti rastom se ističu strateška distribucijska područja Hrvatske (6,9 posto) te Srbije (3 posto).

Kava se s 20,7 posto udjela u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija s 1,1 milijardi kuna prihoda od prodaje.

Među tržištima najvećom je stopom od 23,1 posto raslo tržište Rusije i ZND-a, a u regiji Hrvatska 7,5 posto i Srbija 3,5 posto, ističu iz Atlantic Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:35