CIJENE PADAJU, ALI...

IZRAČUN STRUČNJAKA 'Hrana bi u Hrvatskoj trebala biti znatno jeftinija'

Sniženja ne smiju ovisiti o dobroj volji trgovaca, nego o velikom padu cijena na burzama
 CROPIX

Od 1. srpnja su pojeftinile osnovne životne namirnice, najviše hrana. To ne čudi s obzirom na ukidanje carina koje su za pojedine proizvode iznosile i 30 posto te žestoku borbu trgovačkih lanaca za svakog kupca zbog sve manje kupovne moći.

No, kada se uzme u obzir da je u proteklih godinu i pol dana većina namirnica poskupjela u prosjeku oko 20 posto, cijene su se ustvari vratile na razinu 2011./2012. godine.

Cijene otprilike trećine osnovnih životnih namirnica ovaj su mjesec pale u prosjeku 20-ak posto u odnosu na prethodni.

U odnosu na lipanj ove godine, dakle prije ulaska u Europsku uniju, cijene su u listopadu i do 30-ak posto niže.

U tih je tri mjeseca pojeftinilo otprilike dva i pol puta više osnovnih proizvoda nego što ih je poskupjelo.

Brašno je, tvrde na portalu supermarketi.info, jeftinije više od 18 posto, ulje 28,59 posto, a šećer 13,40 posto.

Međutim, Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju, kaže da sniženja nemaju toliko veze s ulaskom Hrvatske u EU niti s dobrom voljom trgovaca koliko sa stanjem na svjetskim burzama.

- Najnoviji podaci s burza pokazuju da je cijena šećera 505 američkih dolara po toni, što je 3 kune po kilogramu. Nikada nije bio jeftiniji! Cijena pšenice je strahovito pala, sa 260 na 190 dolara po toni i logično je da je zato pala cijena brašna. Cijena ulja je također pala sa 1100 dolara po toni na 800 dolara.

Kukuruz je ove godine 100 dolara po toni, a bio je 250 dolara, što znači da bi u dogledno vrijeme moralo pojeftiniti i meso. A kad je riječ o cijenama energenata, one su ove godine stabilne. Dakle, cijene bi trebale biti još niže - tvrdi Bilić.

U svijetu je jednostavno došlo do viška proizvodnje tih i nekih drugih sirovina, zbog čega je znatno pala njihova cijena. Dakle, to što su trgovački lanci pojeftinili mnoge proizvode, smatra Bilić, ne znači da su se odrekli ekstraprofita, nego samo iskorištavaju opći pad cijena na svjetskoj razini i zato im marža nije ništa manja.

- Pravi pokazatelj odnosa cijene koja bi realno trebala biti na policama jest cijena sirovina za te proizvode na svjetskim bruzama - napominje Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:13