PROBLEMI UOČI SKUPŠTINE Đ. ĐAKOVIĆA

IZVOR JUTARNJEG TVRDI: 'Mnogim lokalnim političarima nije u interesu da se kompanija dokapitalizira pa ju sada pokušavaju destabilizirati'

Iz pogona Specijalnih vozila Đure Đakovića
 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Novi problemi u Đuri Đakoviću na površinu izlaze uoči novog pokušaja dokapitalizacije slavonskobrodske tvrtke.

Naime, za 30. lipnja sazvana je Glavna skupština Đure Đakovića, a jedna od točaka dnevnog reda je i donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala društva. Novi pokušaj dokapitalizacije događa se nakon što Uprava 15. svibnja obustavila pokušaj dokapitalizacije tvrtke, i to zbog, kako su tada priopćili, "nemogućnosti dostizanja minimuma izdanja od pet milijuna dionica", za što je krivnju svalila na "poteškoće u funkcioniranju tržišta kapitala u Hrvatskoj". Ipak, već i tada su iz Uprave poručiili da ne odustaju od dokapitalizacije i da će se ona provesti, o čemu je Jutarnji već pisao.

Ne čudi stoga što dio upućenih i današnje upozorenje jednog od sindikata o kašnjenju u isplati plaća u nekoliko tvrtki iz sastava slavonskobrodskog holdinga te teške kritike na račun rada Uprave, promatra upravo u kontekstu najavljenog novog pokušaja dokapitalizacije, Ili, kako ocjenjuje jedan od vrlo dobrih poznavatelja prilika u holdingu, radi se zapravo o pokušaju njezina zaustavljanja.

- Ovime se zapravo pokušava destabilizirati Đuro Đaković. Mnogim lokalnim političarima nije u interesu da se on dokapitalizira - smatra naš sugovornik, koji nije želio ulaziti u detalje.

S druge strane, i u sindikalnim su krugovima tijekom dana reterirali, pa nam je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, koji pokriva i tvrtke iz sastava holdinga Đure Đakovića, kazao kako sindikati podržavaju dokapitalizaciju.

- Podržavamo dokapitalizaciju, tvrtki su potrebna likvidna sredstva - napominje Dragičević.

Dodaje i kako je cijeli problem s neisplatom plaća, što je u priopćenju objavio Nezavisni sindikat Socijalna pravda, u medijima prenapuhan. Istina je, dodaje, da su plaće u pojedinim tvrtkama iz sastava holdinga kasnile nekoliko dana, ali u nekima su plaće danas krenule, dok bi se u drugima to trebalo dogoditi ubrzo.

- Nije tu bilo nikakvog potresa - kazao nam je Dragičević.

U Upravi koju vodi Tomislav Mazal se, pak, u petak nije mogao dobiti dodatni komentar, a ranije su objavili kako je priopćenje Nezavisnog sindikata Socijalna pravda neistinito, te da se plaće isplaćuju redovito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:11