ALPHABET

'JABUKA' UMORILA ULAGAČE? Google puše Appleu za vrat, možda ga uskoro pretekne kao najvrednija kompanija na svijetu

 Stephen Lam/REUTERS

Već neko vrijeme Google se snažno približava Appleu na popisu najvrednijih kompanija na svijetu, piše Quartz. Zapravo, riječ je o Alphabetu, odnedavno Googleovoj kompaniji majci, holding kompaniji koja u vlasništvu ima prvenstveno Google. a zatim sve ono što je Google pokupovao posljednjih godina. Obje kompanije u ovom su trenutku vrijedne po više od 500 mlijardi dolara.

U trenutku zatvaranja burze u petak Apple je vrijedio 539 milijardi a Alphabet nekih 22 milijaarde dolara manje, piše MartketWach, tržišni separat Wall Street Journala. Koliko je tih 22 milijardi bit će jasnije ako kažemo da je to nešto manje od polovice hrvatskog bruto proizvoda po tekućim cijenama. A za te dvije kompanije tih 22 milijarde su otprilike 4 posto njihove ukupne vrijednosti.

Do smanjivanja razlike dolazi ne samo zato što Google postaje sve vredniji nego i zato što su ulagači pomalo umorni od Applea. Nakon što je u utorak objavio da je u posljednjem tromjesečju 2014 godine prodaja iPhona praktički stagnirala u odnosu na prethodno tromjesečje, dionice su mu dodatno pale, pa je ukupno u posljednjih tri mjeseca izgubio oko 20 posto vrijednosti. U milijardama, njegovi ulagači izgubili su ukupno preko 130 milijardi dolara (s hrvatskim bruto proizvodom to više nema smisla uspoređivati). Iako mu vrijednost ruinira, prema WSJ ulagači već godinu dana ne tretiraju Apple kao brzorastuću nego kao kompaniju visoke vrijednosti, u kojoj se može čuvati novac.

S druge strane zanimljivo će biti pratiti vrijednost Googla kad se burza u ponedjeljak otvori (po našem vremenu oko 14:00). Naime, nakon radnog dana Alphabet će objaviti svoje podatke o poslovanju u posljednja tri mjeseca, što znači da će tijekom cijelog dana u očekivanju rezultata trgovina biti podložna raznim spekulacijama, glasinama a možda i stvarnim povlaštenim informacijama (premda je to strogo zabranjeno).

Spekulacije su već započele. Jedan od tržišnih analitičara već predviđa da Alphabet ima priliku biti prva kompanija čija će vrijednost u nekoj budućnosti probiti 1000 milijardi dolara. U ponedjeljak će, da podsjetimo od čega Google živi, biti objavljeno kako je ukupno išla prodaja: oglasa na tražilici, na mapama, YouTubu, appovima, u cloudu, zatim Androida, Chromea and Google Playa. Ali i drugih proizvoda iz Googleova laboratorija inovacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:39