U DRUŠTVU TOKSIČNIH LJUDI

JE LI VAŠ ŠEF PSIHOPAT I KAKO GA DETEKTIRATI NA RADNOM MJESTU Ovih deset koraka morate slijediti ukoliko želite preživjeti...

 
 Profimedia, Alamy

Svatko od nas na svom poslu ima pokojeg kolegu s teškim karakterom i čini se kako je to neizbježno, no što kada je vaš šef psihopat?

Prema novoj knjizi australskog autora Davida Gillespiea čak do 10 posto ljudi su psihopati bez da su ujedno počinili neko kriminalno djelo.

- Znanost sugerira da psihopati nemaju osjećaj empatije. Iako se na prvu čine šarmantnima, oni će učiniti da se osjećate loše i poniženo, dominirat će i manipulirati s vama, kao i poricati stvarnost do točke kada ćete sami početi preispitivati svoj zdrav razum - piše Gillespie u knjizi pod nazivom 'Kroćenje otrovnih ljudi: Znanost prepoznavanja i nošenja sa psihopatima na poslu i kod kuće'.

Gillespie piše i o svom osobnom iskustvu te napominje kako je dosad radio s mnogo psihopata koji su ga iznimno zbunjivali i istraumatizirali.

- Nisam znao što ih motivira. Redovito bi me zbunjivali i frustrirali i bili su vrlo teške osobe za raditi s njima. Želio sam shvatiti zašto se tako ponašaju i zašto nisam mogao predvidjeti njihove postupke - piše Gillespie u svojoj knjizi koja te temelji na znanstvenim istraživanjima psihopata i daje vodič o tome kako ih prepoznati u svom životu, uključujući i radno mjesto.

Gillespie napominje kako ovih 10 koraka koje morate slijediti ako radite sa (šefom) psihopatom:

Pravilo broj 1: Prihvatite stvarnost

Prvi korak kako bi ste se mogli nositi s psihopatom jest uopće prepoznati da imate posla s njim. Svaki put kad želite protumačiti njegovo ponašanje, ostat ćete zbunjeni, zastrašeni i potencijalno napadnuti. Nemojte ni pod kojim okolnostima biti u zabludi da možete primijeniti način na koji se psihopat ponaša.

Pravilo broj 2: Upamtite ovo

Nitko ne može raditi dugoročno s psihopatom i preživjeti. Ovo su upute za kratkotrajno preživljavanje, dok tražite drugi posao.

Pravilo broj 3: Budite ljubazni

Psihopat vas nikada neće poštovati. Vi ste za njega samo 'stvar' koju vrijedi zadržati dok mu donosite korist i dobit. Jedna od vrijednosti koju psihopati cijene je divljenje onih ispod sebe. Više će vas cijeniti ako mu ugađate i popuštate na sve načine. Za njih ste nebitne glupe zvijeri koje se vode osjećajima. Vi to ne možete promijeniti, no puno su sretniji i manja je mogućnost da će vas napasti ako im dajete do znanja da su superiorni na dnevnoj bazi. Najlakši način da napravite to bez da ispadnete ulizica jest da samo budete ljubazni. Nikad ne odgovarajte i ne budite sarkastični i nepristojni. Također, izbjegavajte svaki nepotreban kontakt.

Pravilo broj 4: Zadržite svoju privatnost

Psihopat će izvući iz vas informaciju koju može iskoristiti protiv vas i ostalih. Stoga mu ne otkrivajte stvari o svom privatnom životu i vodite računa o postavkama privatnosti na društvenim mrežama. Ne razgovarajte o ničemu što nije vezano uz posao, a on čak i tada može naći nešto što će upotrijebiti protiv vas.

AKo vaš šef uoči da niste u potpunosti pod njegovom kontrolom, poslat će nekog da od vas sazna informacije, stoga na poslu ne otkrivajte ništa nikome, ma koliko god se činili prijateljski nastrojeni.

Pravilo broj 5: Budite iskreni

Uvijek budite iskreni čak i ako je to protivno vašim interesima. Psihopat će vam ponuditi mogućnost da preuzmete više zasluga, no bez obzira na to što vam se čini da u nečemu zajedno sudjelujete, nemojte se zavarati, skloni su izvući 'prljavštinu' i iskoristiti ju da manipulira s vama u budućnosti. Naučite reći ne ako vam predloži išta škakljivo i zaista to mislite. Također, izbjegavajte tračanje i podvale iza leđa. Ako nemate ništa dobro za reći, radije šutite.

Pravilo broj šest: Provjerite sve što vam kaže

Ne možete zaustaviti psihopata da vam laže, no možete mu prestati vjerovati. Ne prihvaćajte ništa što vam kaže osim ako to niste čuli od najmanje još dva nezavisna izvora. Primjerice, kada vam šef psihopat kaže da se vaš kolega javio za drugi posao, vjerojatno želi izvući od vas što znate o situaciji. Svaka njegova izjava dizajnirana je da manipulira s vama na neki način.

Pravilo broj sedam: Napravite ono što vam naredi

On smatra da ste budala koja treba konstantan smjer i reći će vam da napravite bezvrijedan posao koji vama nema smisla. Ne dopustite da vidi povrijeđenost na vašem licu jer će iskoristiti vašu reakciju protiv vas. To je teško i frustrirajuće, no kako bi preživjeli ne smijete instinktivno reagirati. Vaše mišljenje ga ne boli, ono boli samo vas.

Pravilo broj osam: Ne budite emocionalni

Ne dopustite osjećaje da prevladaju zbog nečega što je on rekao. Ako se ljuti na vas, to je zato što želi iz vas izvući emocije, isto kao kad se pravi tužan ili sretan. Svoje emocije koristit će kao oružje protiv vas. No ako ne dobiju natrag vašu reakciju, neće ju moći niti iskoristiti protiv vas. Nije lako to učiniti, no filtrirajte njegove emocije i usredotočite se samo na ono što vam govori. Ako mu u tom trenutku niste potrebni, ignorirat će vas, a to je još jedan od njegovih moćnih alata i da ćete raditi više kako biste ponovno zadobili njegovo odobrenje. Učinit će sve da vas isprovocira i da vi izgledate kao osoba koja ima problem. Usporite disanje, slušajte pažljivo, pričajte polako i recite samo onoliko koliko je potrebno. Također, nemojte dopustiti da prividno kajanje utječe na vašu procjenu. Nije im žao što su vas povrijedili.

Pravilo broj 9: Pronađite podršku

Na poslu nećete imati nikoga tko vas podupire i nikoga kome možete vjerovati. Družite se s ljudima izvan posla kojima ćete se moći pojadati. neka vaša obitelj i prijatelji znaju s čime se nosite i oni će vam pružiti potporu i utjehu. Također, pronađite hobi koji će vas zabaviti izvan posla i dati vam razlog da izdržite naredni dan.

Pravilo broj deset: Budite spremni

Zabilježite svaku usmenu naredbu koju vas je šef psihopat zatražio i tražite jasne upute za svaki zadatak. Tražite potvrdu putem e-maila i zadržite isprintanu kopiju. Ako vam ne pošalje mail, pošaljite mu još jedan u kojem ga molite da vam pojasni zadatak. Također, dokumentirajte svoje korake. Naime, u jednom trenutku šef vam može odlučiti dati otkaz. Ako vam trenutno ne odgovara ostati bez posla, trebat će vam dokumentacija s kojom ćete se braniti. Sve dokumentirajte, no ne radite to na poslu. Ako želite to učiniti elektronskim putem, najbolje da sami sebi pošaljete mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:22