Apsurdi hrvatskog školstva

Jokić: Nastava informatike u srednjim školama provodi se po programu iz 1993.; Bakić: Možemo kupiti 15 tisuća micro:bitova i educirati dio nastavnika!

 Arhiva / Croatian Makers

Dok projekt Nenada Bakića na crowdfunding platformi Indiegogo izvještava da je već prikupio više od 250 tisuća dolara u kampanji za osnovnoškolce „BBC micro:bit -- STEM revolucija u školama“, te sada ima za cilj 300 tisuća dolara, na konferenciji Bug Future Show 2017 čujemo da se u hrvatskim srednjim školama nastava informatike odvija prema programu iz 1993. godine. Informatika u osnovnim školama, poznato je, nije pak obavezan predmet.

Naglasio je to Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja, bivši voditelj kurikularne reforme, u uvodnom govoru na konferenciji koja se danas održava u Zagrebu. Naravno, u matematičko-informatičkim gimnazijama su programi osuvremenjeni, ali to ne vrijedi za cijeli sustav.

„Rješavanje problema i donošenje odluka, kritičko mišljenje, komunikacija i suradnja, kao i informatička pismenost – osnove su obrazovnog sustava u pametnim zemljama. Dakako, ne i u Hrvatskoj. Ako ćemo pratiti trendove u svjetskom obrazovanju, kao što to neki današnji govornici čine, prihvatit ćemo tehnologiju i prilagoditi je učenicima koji su ionako već uronjeni u digitalni svijet više nego su posvećeni školi“, pozvao je Jokić, a prenosi Bug.

Bakićeva inicijativa koju je dosad podržalo više od 2000 građana i tvrtki, pokazuje da se građani ne mire sa stanjem u hrvatskom školstvu. Štoviše, u Croatian Makers projektu (ili sad već pokretu?) postavljaju donatorima pitanje da li da dio novca preusmjere na edukatore iz školskog sustava koji uglavnom nisu plaćeni za svoju dodatnu aktivnost s djecom. Preciznije, predlaže da se za njih preusmjeri iznos od 50 tisuća dolara ako idućih dana uspiju u kampanji prikupiti 300 tisuća dolara.

„Htjeli bismo u STEM revoluciji i to promijeniti, imati recimo 20 edukatora-ambasadora s kojima bismo ugovorili da održe po 5-10 inicijalnih teach-the-teacher radionica u svojoj bližoj okolini i za to budu adekvatno (dobro!) nagrađeni. Jer o tim ljudima ovisi sustav. Ujedno, time bismo povećali stopu prihvaćanja tehnologije, kao i sigurnost onima koji bi ušli, a 'ne znaju ništa', jer ćemo uključiti znatno više ustanova nego smo planirali“, stoji u anketi koju su uputili donatorima, pri čemu je druga opcija da se za cjelokupni iznos kupi isključivo oprema i podijeli što više BBC micro:bitova.

S dosad prikupljenim iznosom mogu kupiti, objavili su, 15.000 BBC micro:bitova, što će im biti osnova za procjenu postoji li u Hrvatskoj kritična masa za korištenje te opreme u školama, odnosno priprema za plan da iduće godine doniraju 40.000 komada za svakog đaka 7. razreda.

BBC micro:bit je edukativni i kreativni alat koji se može koristiti na razne načine kroz cijeli školski kurikulum, a ne samo u STEM predmetima (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:52