JUTARNJI ISTRAŽUJE

Jutarnji list istražio: U 2011. isplati se ulagati u hrvatske dionice

Nakon dvogodišnje krize, u 2011. će se isplatiti ulagati u dionice hrvatskih tvrtki
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - U 2011. isplatit će se ulagati u hrvatske dionice . To se posebno odnosi, tvrde stručnjaci, na dionice tvrtki iz energetskog, prehrambenog, turističkog i tehnološkog sektora, a u drugoj polovici godine u fokusu ulagača mogao bi se naći i krizom iscrpljeni građevinski sektor.

Stabilnost i sigurnost

Nekoliko je razloga, primjećuje Goran Vorkapić, broker Centar banke, zbog kojih bi se na hrvatskom tržištu kapitala u 2011. mogli preokrenuti trendovi. Prvi se odnosi na postupan oporavak hrvatskoga gospodarstva: iako je on lagan i spor, pozitivno će se odraziti na vrijednost dionica hrvatskih tvrtki, koje analitičari ionako smatraju podcijenjenima.

Drugi razlog valja tražiti u očekivanom završetku pregovora o ulasku Hrvatske u EU i potpisivanju Pristupnog ugovora.

Perspektiva članstva u EU, doduše, i dosad je bila jedan od pokretača burzovnih kretanja u nas, no nikada dosad nije se s velikom vjerojatnošću, ako ne i sigurnošću, moglo govoriti da nam je članstvo u toj integraciji na dohvat ruke.

Iako na prvi pogled to može izgledati čudnim, i parlamentarni izbori koji nas čekaju mogli bi dati snažan vjetar u jedra hrvatskom tržištu kapitala. Naime, redoviti izbori ulagačima su dokaz da se radi o stabilnoj i zreloj demokraciji. K tome, od izbora se očekuje da Hrvatskoj donesu svježe ideje i politiku orijentiranu na budućnost.

Svi u plusu

Konačno, na jačanje hrvatskih dionica u 2011. utjecat će i sada već jasno utabani put oporavka svjetskoga gospodarstva, u kojem bi svoj dio kolača mogle uzeti i hrvatske tvrtke.

- Svijet polako izlazi iz krize, broj stanovnika raste i sve je veća potražnja za energentima i hranom. Hrvatska tu svakako ima što ponuditi, pa se može očekivati i rast interesa ulagača za dionicama naših tvrtki - napominje Vorkapić, koji smatra da gotovo i nema sektora koji bi ulagačima u 2011. donio gubitke.

Pa ipak, Marko Mišulić, fond menadžer NFD Aureus Investa, upozorava kako pri donošenju odluka o ulaganjima treba gledati na duge staze, a ne samo s pogledom uprtimu 2011.

Gledati dugoročno

- Ulaganja svakako treba promatrati u duljem vremenskom razdoblju jer ostvarenje dugoročnih investicijskih ciljeva nije moguće u kratkom roku - zaključuje Mišulić. Dodaje i kako bi uloženi novac postupno trebalo prebacivati iz dioničkih u fondove koji u portfelju drže i obveznice te druge manje rizične vrste imovine.

Po 10.000 kn u svaku od najtvrtki

Pri donošenju odluka o ulaganjima stručnjaci upozoravaju da je najbitnije diversificirati portfelj, odnosno raspoloživi novac uložiti u više dionica, a ne samo u jednu. Na taj se način smanjuje rizik od gubitka novca, koji postoji kod svakog ulaganja.

Tako bi, primjerice, iznos od 100.000 kuna potencijalni ulagač mogao rasporediti na način da novac ravnomjerno uloži u najlikvidnije dionice na Zagrebačkoj burzi.

Crobex 10 kao putokaz

One su uglavnom sadržane u indeksu Crobex 10, koji obuhvaća najveće hrvatske tvrtke, no ne bi trebalo zaobići ni kompanije koje ne ulaze u taj indeks, a dobro posluju i imaju perspektivu. Ulaganja u njih, tvrde stručnjaci, trebalo bi rasporediti tako da se manje-više jednak iznos uloži u svaku od odabranih dionica. Ako se u diversifikaciju uključe i strana tržišta, dojam je stručnjaka da bi u ovom trenutku možda unosnije bilo ulagati u sirovine.

Ulagati u regiju

Isto tako, ne bi trebalo zaboraviti ni financijska tržišta zemalja regije poput Srbije ili BiH: ona su, doduše, slabije razvijena od hrvatskoga, ali očekuje se da će u budućnosti nositi veliku zaradu.

Zašto će se burza u 2011. oporaviti?

Izlazak iz recesije:

U 2011. očekuje se početak laganog oporavka hrvatskoga gospodarstva, što bi trebalo “povući” i Zagrebačku burzu.

Izbori za Sabor:

Očekivano raspisivanje parlamentarnih izbora govori da je Hrvatska stabilna demokracija, što ulagači znaju cijeniti. 1Pristupni ugovor s EU: Hrvatska bi u 2011. trebala završiti pregovore o ulasku u EU i potpisati pristupni ugovor, što će ojačati potražnju za hrvatskim dionicama.

Jačanje svjetskoga gospodarstva:

Recesija je za razvijeni dio svijeta uglavnom završena, a hrvatsko gospodarstvo ima što ponuditi svijetu, u kojem jača potražnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:59