OŠTAR SUKOB

JUTARNJI OTKRIVA Hrvatska pošta i City Ex zaratili oko isporuke državnih pošiljki

Riječ je o poslu vrijednom 250 milijuna kuna koji uključuje brzu isporuku pošiljki u Hrvatskoj i svijetu

Hrvatska pošta jedina je kompanija koja može zadovoljiti sve uvjete objedinjenog javnog natječaja za poštanske usluge Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu koji obuhvaća 35 državnih institucija te sve sudove i državna odvjetništva u Hrvatskoj osim Ustavnog suda, može se zaključiti iz uvjeta natječaja objavljenog prošli tjedan.

Kuriri izuzeti

Njime država za 250 milijuna kuna na razdoblje od iduće dvije godine želi kupiti sve potrebne poštanske usluge, a pružatelj tih usluga poštu bi trebao preuzimati sa 1435 adresa u Hrvatskoj na kojima posluju različiti dijelovi birokracije.

Šef Državnog ureda za javnu nabavu Dario Janković procjenjuje da će država objedinjavanjem nabave za poštanske usluge uštedjeti 18 posto u odnosu na sadašnje troškove procijenjene na 310 milijuna kuna za dvogodišnje razdoblje. Natječaj ne obuhvaća jedino usluge kurirske službe.

- Uvjetima natječaja tražimo određenu razinu kvalitete usluge i zato od ponuđača na natječaju tražimo dokaz da može 95 posto pošiljki isporučiti u roku od tri dana.

Dokaz o sposobnosti

To nam mora dokazati potvrdom neovisnog mjeritelja koji je obavio kontinuirano mjerenje, i to tijekom cijele 2012. godine - pojašnjava Janković uvjet iz natječaja koji može ispuniti samo Hrvatska pošta s obzirom na to da je jedino ta kompanija do sada imala obvezu provoditi takvo mjerenje kvalitete.

Dodatno se od ponuđača na natječaju traži da na cijelom teritoriju Hrvatske, uključujući otoke, ima jedan poštanski ured ili poslovnicu koja pokriva površinu do najviše 80 četvornih kilometara i posluje u prosjeku za najviše šest tisuća stanovnika. Ponuđač u natječajnoj dokumentaciji mora dostaviti popis poslovnica i radnog vremena.

Ovim je natječajem Središnji državni ured za javnu nabavu pokušao izbjeći zavrzlamu oko tumačenja termina univerzalne i zamjenske poštanske usluge sadržanih u Zakonu o poštanskim uslugama iz kojih nije savim jasno koji poštanski poslovi se mogu povjeriti samo Hrvatskoj pošti s obzirom na to da spadaju pod univerzalnu uslugu, odnosno pravo svih građana da pod jednakim uvjetima i za istu cijenu mogu primati pisma, a koje poštanske usluge mogu biti prepuštene slobodnom tržištu. Natječajem se traži jedna kompanija koja može pružiti sve usluge.

Oko uvjeta u objedinjenoj javnoj nabavi države i prije njihove objave oštro su se sukobili Alen Premužak, predsjednik Uprave Hrvatske pošte, i Dražen Breglec, član Uprave City Exa, najvećeg privatnog poduzeća za poštanske usluge u Hrvatskoj, pri čemu Premužak brani interese Pošte pozivajući se na njezinu obvezu da pisma dostavlja i u najzabačenije dijelove Hrvatske, a Breglec interese City Exa tvrdeći da će ta kompanija ponuditi jeftiniju uslugu.

Kršenje kriterija EU?

Premužak je kratko komentirao da će se Hrvatska pošta javiti na natječaj sukladno tehničkim specifikacijama u navedenom roku. Šef City Exa Dražen Breglec pak smatra da je natječaj za poštanske usluge skrojen prema mogućnostima samo jednog ponuđača, Hrvatske pošte. - Hrvatska pošta zapravo ne zadovoljava propisane kriterije kvalitete prema provedenom mjerenju, ali u natječaju se ne traži zadovoljenje postavljenih kriterija kvalitete, već samo mjerenje kao radnja koja je provedena, bez obzira na rezultat - kaže Breglec.

Tvrdi da mjerenje kvalitete u 2012. nije garancija kvalitete usluga u 2014. jer je Pošta u međuvremenu otpustila više od 1000 ljudi i zatvorila desetke svojih ureda. Smatra da se natječajem pogoduje Hrvatskoj pošti i krše europske direktive, dok Dario Janković, šef Državnog ureda za javnu nabavu, smatra da one nisu prekršene. - Na ovom natječaju država propušta uštedjeti više od 100 milijuna kuna - tvrdi Breglec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:21