NEVOLJE U RAJU

KAKAV PROBLEM! Danska došla do ruba - praktički nema nezaposlenih, mora brzo nešto učiniti da poveća radnu snagu...

 Arhiva / Pixabay.com

Danska tehnički bilježi punu zaposlenosti i mora iznaći načine da poveća svoju radnu snagu kako bi izbjegla štetne posljedice po gospodarstvo, upozorili su iz danske središnje banke.

"Nezaposlenost je dosegnula 'strukturnu' razinu... Među nezaposlenima, takoreći, nema rezervi radnika", ustvrdila je središnja banka u tromjesečnom izvješću, objavljenom u srijedu.

"Već postoje naznake pritisaka na tržištu rada. Najočitiji pokazatelji su izvješća o manjku radnika u graditeljskom i proizvodnom sektoru", dodaje se u izvješću.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Danskoj je u svibnju iznosila 4,2 posto, što uglavnom korespondira s frikcijskom nezaposlenošću, odnosno kratkoročnom nezaposlenošću onih koji su između dva posla, navodi se u izvješću središnje banke.

U središnjoj banci izdvajaju četiri skupine građana koje bi mogle pomoći povećati radnu snagu - riječ je o zaposlenima koji odgađaju odlazak u mirovinu, studentima, građanima s invalidskim mirovinama te imigrantima.

Također, iz središnje su banke upozorili da tržištu nekretnina u Kopenhagenu prijeti pregrijavanje.

"Povećanje cijena u Kopenhagenu toliko je tvrdokorno i snažno da njegov rast možda ukazuje na mjehur... baš kao i sredinom prošloga desetljeća", upozorili su iz središnje banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 07:55