Novi plan do kraja godine?

KAKO DO 475 MILIJUNA EURA ZA PROJEKTE GOSPODARENJA OTPADOM Dobrović modificirao plan i opet ga stavio u javnu raspravu

 Sergej Drechsler / Novi list / CROPIX

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je "zbog velikog interesa javnosti i tehničkih nadopuna" ponovno u javnu raspravu uputilo Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom 2016. do 2022. godine.

Javna rasprava će trajati do 2. prosinca.

"S partnerima smo postigli dogovor oko koncepta Plana koji suštinski ostaje nepromijenjen. I dalje je naglasak na jačanju sustava odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja, bez čega Hrvatska neće moći do 2020. godine odvojeno prikupiti 50 posto papira, stakla, metala i plastike", istaknuo je ministar zaštite okoliše i energetike Slaven Dobrović.

Ministar je dodao kako prijedlog Plana predstavlja pozitivan zaokret u politici gospodarenja otpadom sukladno načelima kružnog gospodarstva te će biti kvalitetna podloga za razvoj industrije recikliranja i otvaranje novih radnih mjesta.

"Cilj je da Vlada Plan usvoji do kraja ove godine kako bi Hrvatska što prije mogla početi koristiti 475 milijuna eura iz EU fondova za projekte gospodarenja otpadom", naglasio je.

"Podloga za donošenje Plana su obveze Republike Hrvatske iz predpristupnog ugovora s EU, obveze u pogledu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, ali i novi paket o kružnom gospodarstvu kojeg Europska komisija planira usvojiti i koji će kad je riječ o recikliranju imati još ambicioznije ciljeve. Naglasak u Planu je na poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom te su u prvom planu sprječavanje nastanka otpada, ponovna uporaba, recikliranje i kompostiranje. Okosnica novog sustava bit će reciklažni centri sa sortirnicama i kompostištima u kojima će se za reciklažu pripremati odvojeno prikupljeni otpad", objašnjavaju u Ministarstvu.

Što se tiče centara za gospodarenje otpadom, u Ministarstvu ističu da će oni biti dimenzionirani sukladno studijama izvodljivosti za svaki centar, a pri čemu će se u obzir morati uzeti koncept zacrtan Planom i poštivati hijerarhiju gospodarenja otpadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 04:54