PITANJE VLASNIŠTVA

KAKO JE FUNKCIONIRALA MREŽA FIRMI PREKO KOJE JE TODORIĆ KONTROLIRAO AGROKOR Koja je tvrtka vlasnik čega, koliko duguje i tko joj je šef

 Boris Kovačev / CROPIX

Adria Group Holding B.V., tvrtka iz Nizozemske, ima u vlasništvu 95,52 posto dionica zagrebačkog koncerna Agrokor d.d. (podaci su iz Poslovne Hrvatske), a vlasnik kompanije registrirane u Amsterdamu je Ivica Todorić.

Uvidom u nizozemski sudski registar utvrdili smo da temeljni kapital te tvrtke iznosi 1,170 milijardi eura, dugoročno zaduženje prijavljeno 2014. godine iznosi 505 milijuna eura, a riječ je o PIK kreditu. Tvrtka je registrirana 28. travnja 2014. godine.U tvrtki su se izmijenila tri direktora: Dennis Spierdijk iz Den Hagga, koji je na funkciji bio od travnja 2015. do srpnja 2016. godine, potom Maria Jacobus Cornelis Veerman iz Edama, koja je na funkciji bila od 3. travnja 2015. do 11. travnja ove godine, dan nakon što je u Hrvatskoj imenovana prinudna uprava na čelu s Antom Ramljakom.

Direktor je u nizozemskoj kompaniji bio i Albert Paul Lange, koji je u tvrtku ušao u srpnju 2016. godine, a napustio je također 11. travnja ove godine. Ista imena direktora pojavljuju se u još dvije tvrtke u Nizozemskoj, a sve su međusobno povezane. Tvrtka Adria Group B.V. ima prijavljen temeljni kapital u iznosu od 1,250 milijarde eura, a jedini dioničar joj je tvrtka Agrokor projekti d.o.o. iz Zagreba u kojoj je, pak, jedini osnivač i član društva Ivica Todorić. Ta zagrebačka tvrtka ima temeljni kapital u iznosu od 5,3 milijarde kuna. Adria Group je prijavljen u Amsterdamu na istoj adresi na kojoj i druge dvije tvrtke, i to na Prins Bernhardplein 200. Tvrtka je registrirana u travnju 2014., a u njoj se pojavljuju isti nizozemski direktori. Tvrtka Agrokor Investments također je na istoj adresi u Amsterdamu, a njezin temeljni kapital iznosi jedan euro. Todorić je poslovanje prebacio u Nizozemsku u vrijeme preuzimanja slovenskog Mercatora, a predstavnici izdavatelja PIK (payment-in-Kind) kredita Agrokoru neće imati predstavnika u vijeću vjerovnika, niti se od njih očekuje financijska injekcija. Agrokorovim PIK kreditom iz 2014. godine preko kompanija u Nizozemskoj financirana je kupnja slovenskog Mercatora.

Jutarnji list je proteklih dana pisao da se izvanredni povjerenik Ramljak s PIK-ovcima još nije ni čuo. PIK kreditori su konzorcij banaka i investitora iz 50-ak zemalja - iz Kanade, SAD-a, EU i Azije.

PIK kredit je krajem prošle godine prema Moody’su imao nominalnu vrijednost 536 milijuna eura, izdan je na četiri godine te dospijeva u lipnju 2018., a tim se financijskim instrumentom trguje u Londonu. Danas je gotovo bezvrijedan s cijenom od 4,1 posto nominale, odnosno oko 22 milijuna eura.

Ako ne dođe do podmirenja obveza prema vjerovnicima, oni mogu brzo ući u vlasničku strukturu. No, pitanje je što će im, u slučaju Agrokora, ostati za preuzimanje nakon restrukturiranja koncerna. PIK kredit nije uzeo Agrokor d.d. nego kompanija Adria Group Holding iz Nizozemske, koja je i vlasnik Agrokora, a Ivica Todorić je pak vlasnik Adria Group Holdinga. Ti su PIK-ovi osigurani garancijama Ivice Todorića koji je založio svoje dionice Agrokora. Potraživanja PIK kredita su, dakle, vezana uz Adria Group Holding i kada ne bi bila vraćena ulagačima iduće godine, došlo bi do promjene u vlasničkoj strukturi, pa Ivica Todorić više ne bi bio vlasnik nego PIK-ovci, ali ako se promijeni ta vlasnička struktura, PIK investitori mogli bi ostati “kratkih rukava”. Iako je Todorić aktiviranjem lex Agrokor ostao bez upravljačke pozicije u koncernu, i dalje je vlasnik, a tek će se na samom kraju procesa restrukturiranja znati novi vlasnik.

Slovenski portal Siol.net je objavio da je Agrokor d.d. otkupio 10 posto dionica Mercatora te da je za to na burzi platio 40 mil. eura. Riječ je o dionicama koje je držalo Todorićevo nizozemsko poduzeće Agrokor Investments B.V., tvrtke koja sada drži 18 posto dionica Mercatora, a Agrokor kontrolira gotovo 70 posto. Prema pisanju slovenskoga dnevnika Finance, u pozadini te transakcije je dogovor oko novog zajma Sberbanka od 250 milijuna eura, a dionice Mercatora su dane u zalog. Na službenoj stranici Mercatora navode se podaci iz prosinca 2015. godine, prema kojima je 59,47 posto dionica Mercatora u vlasništvu Agrokora d.d., a 28,64 posto dionica držala je tada tvrtka iz Nizozemske Agrokor Investments B.V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:00