KONFERENCIJA JUTARNJEG LISTA

Kako privući strane investitore? Besplatni uredi i zelena energija kao glavni mamci

Konferencija Jutarnjeg i udruženja stranih ulagača 'kako do više izravnih stranih ulaganja' održat će se 6 lipnja u hotelu Esplanade
Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Obilje jeftine zelene struje iz hidroelektrana, pronalaženje iseljenika zaposlenih u globalnim multinacionalkama i tri mjeseca besplatnog poslovnog prostora samo su neki od alata za privlačenje stranih ulaganja koje su nam otkrili govornici predstojećeg International FDI Foruma, koji se u ponedjeljak u organizaciji Jutarnjeg lista i Udruženja stranih ulagača održava u Zagrebu.

Institucionalni okvir

Prvi je primjer Norveška. Ta je zemlja relativno nedavno uspostavila institucionalni okvir za privlačenje izravnih stranih ulaganja unatoč tome što su upravo ona u posljednjih 50 godina bila temelj razvoja norveške naftne i plinske industrije, otkriva nam Per Christian Stensland, direktor agencije Invest in Norway. Agencija je osnovana 2013. kao dio najvažnije norveške državne agencije za razvoj poduzetništva Innovation Norway, a njezine su aktivnosti još u početnoj fazi. Trenutačno nudi informacije i povezuje ulagače s relevantnim organizacijama u Norveškoj te mobilizira industriju, lokalne vlasti i organizacije diljem zemlje. - Investicije će negdje doći, ali lokalne sredine moraju biti spremne za gradnju i ponuditi usluge ulagačima - kaže Stensland te dodaje kako tek kada se ispune svi preduvjeti mogu krenuti s intenzivnim promotivnim aktivnostima. Njih, ističe Stensland, planiraju bazirati na dvije glavne strategije: jedna je strateško brendiranje države, a druga je umrežavanje s najvažnijim investitorima, odnosno kompanijama u ciljanim grupama. Kod određivanja tih skupina posebno su se fokusirali na činjenicu da Norveška ima, a imat će i u budućnosti obilje energije iz obnovljivih izvora.

Intezivna pormocija

- Zahvaljujući vodopadima, gotovo 100 posto električne energije koja se proizvodi u Norveškoj dolazi od hidroelektrana. Veliki višak zelene energije s niskim cijenama Norvešku danas čini idealnim izborom za proizvodne sektore s visokim energetskim potrebama - zaključuje Stensland.

U Japanu je intenzivnija promocija izravnih stranih ulaganja u Japan počela tek 2003. godine, kada je vlada objavila da ih želi udvostručiti tijekom pet godina, otkriva nam Takuro Nozawa iz Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO).

- Tada je JETRO dobio novu ulogu one-stop-shop usluge za sve inozemne kompanije. Bilo je to prvi put da je japanska vlada izravna strana ulaganja postavila za nominalni cilj, kao i da je za te investicije uspostavljena institucija - kaže Nozawa. Otkriva kako su se najuspješnijima pokazale mjere besplatnog korištenja uredskog prostora na tri mjeseca, kao i istraživanja tržišta - od pravnih i tržišnih uvjeta, preko procjene troškova i lokacije poslovnog prostora, do poticaja lokalnih vlasti. Kao treću, posebno uspješnu mjeru Nozawa navodi besplatne konzultantske usluge pravnih i poreznih savjetnika.

U privlačenju stranih ulaganja Japan je strateški usredotočen na šest sektora: zaštitu okoliša i energetiku, biomedicinske i biotehničke znanosti, turizam, usluge, ICT te na proizvodnju i infrastrukturu.

U Kanadi se potpora ulagačima temelji na mreži trgovinskih povjerenika pri veleposlanstvima, visokim predstavništvima i konzulatima pod koordinacijom veleposlanika te središnjeg ureda Invest in Canada u Ottawi, otkriva nam Detlef Engler, trgovinski povjerenik i stariji investicijski savjetnik.

- Radimo kao in-house konzultantski tim. Nudimo radionice po mjeri i usluge savjetovanja za one koji donose odluke o tome zašto, gdje i kako učinkovito investirati u Kanadi. Naše su usluge besplatne i strogo povjerljive. Kod pojedinačnih ulaganja formiramo projektne timove s našim partnerima i javne uprave na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te, ondje gdje je to primjereno, uključujemo profesionalce iz privatnog sektora - kaže Engler.

Dugoročni odnos

Posebno su usredotočeni na održavanje dugoročnog odnosa s investitorima jer se, kako ističe, 70 posto izravnog stranog ulaganja odnosi na reinvestiranje.

- Privlačenje i zadržavanje inovativnih izravnih stranih ulaganja u zemlju kanadskoj je vladi već godinama ključni prioritet. Osim stvaranja radnih mjesta i osiguravanja financijskih resursa, strani ulagači imaju ključnu ulogu u povećavanju međunarodne konkurentnosti Kanade - zaključuje Detlef Engler

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:57