ŠTO JE PRESUDILO

Kako su iskusnom Đuri Đakoviću projekt gradnje velikih naftnih spremnika za Janaf preoteli informatička i kompanija koja se bavi staklenim fasadama

 
na fotografiji: Janafovi spremnici u sklopu terminala Žitnjak
 Boris Kovačev / CROPIX

Konzorcij Đuro Đaković grupe i Zagreb Montaže nije dobio veliki posao od 240 milijuna kuna na natječaju Janafa za gradnju spremnika za naftu i plin jer je postavio previsoku cijenu, tvrdi šef Janafa Dragan Kovačević, te iza toga ne stoje drugi, skriveni interesi o kojima se pitaju mediji.

- Konzorcij King ICT i KFK bio je jeftiniji i zato je pobijedio na natječaju - kaže Kovačević za Jutarnji. U donošenju takve odluke nije ga zasmetala činjenica da je King ICT tvrtka iz sektora informatike, a KFK se bavi staklenim fasadama, te što dosad nikad nisu radili spremnike za naftu i plin.

- Oni imaju novac, a izvođači su kompanije koje imaju stručne reference. Oni plaćaju sve dobavljače na vrijeme, trebate vidjeti kako sve dobro funkcionira na gradilištu. Posao će do kraja godine biti gotov. Ništa bolje nisam vidio - kaže zadovoljno Kovačević.

Na poslu oko gradnje golemih spremnika u Omišlju angažirano je 400-tinjak radnika, od čega ih je 130 uvezeno, primarno građevinskih radnika i zavarivača, kojih na domaćem tržištu nema dovoljno.

Janaf je u većinski državnom vlasništvu, a država je najveći dioničar Đure Đakovića, pa je njihov poslovni odnos javnosti dodatno zanimljiv. O razlozima angažmana konzorcija King ICT i KFK Tehnika govorio je tako Kovačević u četvrtak i u intervjuu na N1 televiziji, kada je slavonskobrodsku kompaniju nazvao jadničcima.

- Ma nisam to mislio uvredljivo. Ja bih rado da su mogli dobiti taj posao, ali cijena je presudila – ističe.

Osim toga, objašnjava da su zbog financijskih poteškoća oni znali kasniti s radovima, zbog čega su zadnji put Janafu morali platiti i zatezne kamate. - Ovaj natječaj je potpuno čist i nitko se na njega nije službeno žalio. Ne vidim u čemu je sada nekima problem. U King ICT-u nekad je radio Damir Krstičević pa se zbog toga valjda govori o tom natječaju koji je zaključen prošle godine. No on s tim poslom nema nikakve veze - tvrdi Kovačević.

Novi predsjednik Uprave Đure Đakovića Marko Bogdanović nije želio komentirati reference konkurenata za taj, kako naglašava, vrlo kompleksan i veliki projekt u Omišlju, ali je začuđen Kovačevićevim javnim nastupom.

- Nekoliko smo godina radili za Janaf i to upravo spremnike, u pitanju su poslovi od ukupno 500 milijuna kuna, pa bi me čudilo da smatraju da taj posao sada ne bismo mogli odraditi - kaže Bogdanović.

Tvrdi da je ponuda njegova konzorcija bila uredna i s bankarskom garancijom, ali priznaje - skuplja 19 milijuna kuna. Napominje, također, da domaći podizvođači koje su oni namjeravali angažirati, sada u Omišlju rade spremnike kao podizvođači za King ICT i KFK.

- Ta je priča završena. Izgubili smo, idemo dalje - pomirljiv je ipak Bogdanović koji se upravo bori da osigura likvidnost kompanije i uvjete za nesmetano poslovanje, nakon što su prošlu godinu završili s gubitkom od 27 milijuna kuna.

Kovačević pak najavljuje da će ove godine Janaf graditi još nekoliko spremnika u Sisku i Omišlju te da će Đuro Đaković imati nove prilike.

- Dobrodošli su. Samo neka pripaze oko cijene u ponudi - dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23