Dina Petrokemija

KAKVE SU IM NAMJERE NA KRKU? Gasfin grupa u vlasništvu slovenskog poduzetnika hvali se da čisti teren, a želi poništiti lokacijsku dozvolu za LNG

Potstrojenje Dina Petrokemije na Krku
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

Gasfin grupa pokreće proizvodnju u Dina Petrokemiji na otoku Krku. Kroz tvrtku Adria Polymers odmah će početi organizaciju odvoza i utilizacije potencijalno opasnih tvari iz kompleksa Dine Petrokemije te izradu programa obnove i stvaranje preduvjeta za revitalizaciju proizvodnje, priopćili su iz te luksemburške grupacije.
Prije nekoliko mjeseci ona je, naime, na međunarodnom natječaju preuzela portfelj potraživanja bivše Hypo banke prema Diokiju i Dini Petrokemiji u vrijednosti većoj od 100 milijuna eura. Time je Gasfin grupa, kojoj je većinski vlasnik jedan od najbogatijih Slovenaca Vladimir Puklavec, stekla status razlučnog vjerovnika nad zemljištima i postrojenjima tvornica koje su bile dio poslovnog carstva Roberta Ježića.

Dva kolosijeka

Sumnje u njihov rad, odnosno aktivnosti na Krku i s LNG projektom počele su čim se u Hrvatskoj pojavilo Gasfinovo ime. Iako možda nije povezano, ali paralelno s njihovim pojavljivanjem javio se i jak otpor LNG terminalu u lokalnoj zajednici na razini županije. I “Zeleni” su se digli na noge. Oni su u svojim studijama, koje dokazuju štetnost plutajućeg LNG terminala, koristili podatke studije koje je prije izrađena za Trans LNG, Gasfinovu tvrtku-kćer u Hrvatskoj.
Prema mišljenju upućenih, Gasfin radi na dva kolosijeka: jednu priču plasira lokalnoj zajednici, a drugo je ono što radi iza kulisa.
Stručnjaci za petrokemijsku industriju sumnjaju da je Gasfinov cilj pokretanje petrokemijske proizvodnje. Prema njihovim riječima, u ovom se trenutku komercijalna proizvodnja ne isplati. Osim toga, prema neslužbenim informacijama, istodobno s aktivnostima u Dini Petrokemiji luksemburška grupacija podnijela je zahtjev za poništenje lokacijske dozvole za kopneni LNG terminal.

Strategija

Uspiju li u tome pada (ili se opet usporava) cijeli projekt - i plutajući kao prva faza, koji se veže za tu dozvolu, i kopneni kao druga faza.
Informaciju o rušenju lokacijske, doduše, nismo uspjeli potvrditi do zaključenja izdanja. Iz Trans LNG kratko su nam odgovorili “da ćemo o sljedećim postupcima biti obaviješteni pravovremeno”. U priopćenju Gasfin ističe da podržavaju gradnju LNG terminala na Krku kao nužnog projekta šireg regionalnog značaja i važnog dijela tržišnog mehanizma u europskom kontekstu energetske sigurnosti i demonopolizacije pravaca dobave prirodnog plina.
Hrvatska, kažu, ima iznimno značajnu ulogu u Gasfinovoj regionalnoj strategiji za smanjenje emisija štetnih plinova u sektoru prometa.
otvoreni za dijalog Navode da u jadransko-jonskoj regiji razmatraju mogućnosti razvoja industrije u području ukapljenog prirodnog plina (LNG) te da je od 2012. interes Gasfina usmjeren na industrijske projekte na lokaciji Omišalj.

- Namjeravamo u znatnoj mjeri sudjelovati u programima usmjerenim prema diversifikaciji opskrbe energijom Hrvatske, kao i u razvoju industrijskih i logističkih projekata, sa značajnim kapitalnim investicijama u sljedećih nekoliko godina. Dugoročno, investicijski projekti na lokaciji industrijske zone u Omišlju imaju primaran značaj za naše poslovne aktivnosti, što uključuje implementaciju optimalnih rješenja u tri temeljna pravca lokacije u Omišlju: industrijskom, energetskom i ekološkom. Otvoreni smo za konstruktivan dijalog sa svim zainteresiranim stranama, uključujući hrvatsku Vladu, lokalnu i regionalnu samoupravu i gospodarske subjekte, oko izbora optimalnog modela implementacije tih projekata - naglašava Davor Grčević, predsjednik Uprave Gasfina.
Također ističu da putem tvrtki Trans Energy i Adria Polymers, vode projekt osiguranja dobave LNG-a, proizvodnje i distribucije električne energije te proizvodnje polimera na bazi sirovina iz plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:34