DANAS PADA ODLUKA

KANDIDATI ZA FOTELJU ŠEFA PODRAVKE Jednog želi ministar obrane, drugog ministar državne imovine, članovi NO-a vijećaju

Uoči današnje sjednice Nadzornog odbora saznaje se da Kolak i dalje figurira kao favorit, ali na stolu će ipak biti dvije varijante nove uprave. Intenzivno se pregovara i o novim članovima uprave Belupa, kao i smjeni šefa uprave Hrvoja Kolarića
Goran Marić, Marin Pucar, Gordan Kolak i Damir Krstičević
 HANZA MEDIA

Nadzorni odbor Podravke danas u 16 sati u Zagrebu odlučuje o novoj upravi kompanije, o kojoj još nema suglasja između države i mirovinskih fondova. Premda se činilo kako je još sinoć sve načelno dogovoreno, neslužbeni izvori upozoravaju da još ništa nije gotovo.

Prema istim izvorima bliskim novom NO-u, kandidata za novog šefa uprave Podravke Gordana Kolaka dio mirovinaca navodno ne želi poduprijeti jer im je potpuna nepoznanica. S druge strane, ministar državne imovine Goran Marić i dalje snažno gura Marina Pucara, bivšeg direktora Zvečeva i člana uprave Podravke iz doba afere Spice. No, to se ne podudara s jučerašnjim dogovorom da država daje šefa uprave, a mirovinci tri člana. U tom slučaju netko mora izvisiti: Kolak ili Pucar.

Zagreb, 200114.
Odrzana je sjednica skupstine Hrvatske gospodarske komore na kojoj se raspravljalo i odlucivalo o izmjenama i dopunama Statuta HGK.
Na fotografiji: Marin Pucar.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX
Marin Pucar

Danas se u sindikalnim krugovima u Podravki pojavila i informacija da bi se radnička predstavnica u NO-u Ksenija Horvat mogla suzdržati kod glasovanja ako omjer bude četiri naprama četiri. No, ona nam je to opovrgnula

- Sigurno se neću suzdržati od glasanja. Ako bih ja bila prevaga, a nadam se da neću biti, glasat ću po savjesti. Odnosno, onako kako mislim da je najbolje u interesu kompanije - izjavila je danas uoči sjednice NO-a u Zagrebu Ksenija Horvat ne želeći govoriti o svojim favoritima za upravu.

Premda informacije iz Podravke cure na kapaljku, čini se kako će se danas na stolu naći dvije varijante nove uprave. Prema prvoj, predsjednik bi bio favorit ministra obrane Gordan Kolak, a članovi čelnik Croatije zdravstvenog osiguranja Damir Mihanović te sadašnje članice uprave Podravke Olivija Jakupec i Iva Brajević. Naši sugovornicu uvjeravaju nas da je ovog časa to izglednija varijanta, barem u par postotaka vjerojatnosti.

Prema drugoj, novi direktor bio bi Marin Pucar, a članovi Damir Mihanović, član uprave AZ fonda Davor Doko i Iva Brajević. U obje varijante država bi dala presjednika, a mirovinci tri člana uprave. - Ne, još nema bijelog dima - nasmijao se danas na naše pitanje član Nadzornog odbora Podravke, ali o detaljima pregovora nije želio govoriti.

U pozivu članovima za današnju sjednicu Nadzornog odbora stoji kako je predviđeno trajanje od 16 do 20 sati. Puna četiri sata. Čini se kako i sazivatelj, predsjednik NO-a Dubravko Štimac, ne vjeruje da će dogovor biti brz i lagan.

Kako se jučer doznaje, intenzivno se pregovara i o novim članovima uprave Belupa. No, prije toga skupština društva, koju čini uprava Podravke, mora imenovati novi Nadzorni odbor Belupa na čijem je čelu Zvonimir Mršić. Dakle, prvo se mora imenovati uprava Podravke, a potom NO i uprava Belupa.

Šef uprave Belupa je Hrvoje Kolarić, koji je istodobno i član uprave Podravke. Priča se kako će biti smijenjen s obje funkcije te će mu biti ponuđeno mjesto 'običnog' člana uprave Belupa. No, i to je još daleko od 'bijelog dima'.

Sadašnji SDP-ov čelnik Podravke Zvonimir Mršić već je bivši jer na njega niti jedna grupacija u NO-u više ozbiljno ne računa. No, on je prekjučer, kako neslužbeno doznajemo, na sjednici uprave koja je razmatrala financijske izvještaje za prošlu godinu predložio da se ove godine isplati osam kuna dividende po dionici te oko 3,6 milijuna kuna nagrade svim radnicama zbog dobrog rezultata. Hoće li taj prijedlog potvrditi novi NO, a kasnije i skupština dioničara - nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:23