PRVI RADNI TJEDAN

'KAO DA DOLAZI CRNI OBLAK, A NEMAMO SE GDJE SAKRITI' Financijaši u Cityju u strahu zbog Brexita

Vlada te pripadnici oba tabora sada nastoje svima dokazati kako je situacija mirna i da nema mjesta panici, ali financijaši ne kriju duboku zabrinutost
Mark Boleat, predsjednik City of London Corporation
 Flickr

Prvi radni tjedan koji je dočekalo Ujedinjeno Kraljevstvo u novonastaloj, nadasve kompliciranoj i neizvjesnoj političkoj svakodnevici počeo je obraćanjem ministra financija Georgea Osbornea. Kao bliski suradnik premijera na odlasku Davida Camerona, Osborne je mjesecima upozoravao na katastrofalne posljedice Brexita.

Na implementaciju “hitnog budžeta” i povećanje poreza, odnosno rezove u javnoj potrošnji, što su mnogi Britanci doživjeli kao loše primljen ultimatum. Ipak, cilj jučerašnjeg obraćanja bio je smiriti tržište, a ne prouzročiti dodatnu paniku i nezadovoljstvo.

Osborne je, vidno iscrpljen i zabrinut, inzistirao na tome da neće podnijeti ostavku te poručio da je britanska ekonomija snažna i da će učiniti sve kako bi tako i ostalo. “Ovo nije rezultat koji sam želio ili za koji sam se zalagao u kampanji. Sada kad su ljudi izrekli svoje mišljenje, mi u ovoj demokraciji svi moramo prihvatiti ovaj rezultat i poduzeti ono što nacija od nas traži. I dalje stojim kod svoje zabrinutosti koju sam izrekao tijekom kampanje, ali u potpunosti prihvaćam rezultat referenduma i učinit ću sve što mogu da uspije u Britaniji”, rekao je Osborne.

Osjećaj nesigurnosti

Ipak, ako je namjeravao smanjiti osjećaj nesigurnosti, nije uspio. Tržište je jučer pokazivalo nedvojbene znakove panike, s funtom koja je dodatno pala i dostigla najnižu razinu u odnosu na dolar u više od tri desetljeća. Atmosfera u financijskom središtu Cityju pokazivala je obilježja slična onima tijekom financijske krize 2009. godine. Jučer sam susrela skupinu bankara na njihovoj pauzi za ručak u samom središtu Cityja. Vidno zabrinuti, atmosferu na radnome mjestu opisali su riječima koje upućuju na muku, strah i gubitak vjere u poboljšanje situacije. Neki od njih boje se za svoje radno mjesto, a drugi strahuju od još jedne recesije. “Osjećam se kao da nam se približava golemi crni oblak, a mi se nemamo gdje sakriti od oluje”, slikovito je opisao broker u jednoj velikoj francuskoj banci sa sjedištem u Cityju.

Otvorena uloga

Jučer je na izvanrednoj konferenciji za novinare City of London Corporationa, nadležnog tijela koje upravlja financijskim središtem Londona, njegov predsjednik Mark Boleat izrazio zabrinutost zbog Brexita, ali i nadu da će Britanija zadržati svoju “globalnu, otvorenu ulogu”. Londonskom Cityju je ostanak u Europskoj uniji bio osobito u interesu jer se radi o centru međunarodne bankarske industrije čija je uloga i relevantnost izlaskom iz Europske unije ugrožena. U pitanje se, između ostalog, stavlja takozvani passporting, odnosno financijska putovnica koja bankama sa sjedištem u Londonu omogućava poslovne operacije sa svim članicama Europske unije. “Passporting je kritičan za velik broj poslova u Cityju. To će svakako biti na našoj listi želja prilikom pregovora koji čekaju britansku vladu. To nije isključeno, pogledajmo primjer Norveške. No, trebamo imati na umu da se radi o pregovorima i jasno je da Ujedinjeno Kraljevstvo neće dobiti sve što želi”, rekao je Boleat.

Posebni predstavnik City of London Corporationa, bivši ministar Jeremy Browne, na pitanje o pripremljenosti banaka za aktualni scenarij odgovorio je: “Banke su jednim dijelom anticipirale ovakav rezultat referenduma i za njega su se pripremile koliko su mogle. No, njihove pripreme mogu usporediti sa partijom šaha. Možeš se pripremiti za svoj prvi, drugi ili treći potez. Ali, što dalje pokušavaš predvidjeti budućnost i pripremiti se za daljnje poteze, to priprema postaje teža i neizvjesnija”.

Globalni centar

Ipak, i Boleat i Browne inzistiraju na tome da London kao metropola i City kao njegovo financijsko središte neće izgubiti na svojoj važnosti. “U interesu je Europske unije da zadrži snažan globalni centar u Europi. Ne mislim da su interesi Cityja protivni interesima europskoga financijskog tržišta. To nije zero-sum igra u kojoj gubitak jedne strane znači dobitak druge”, istaknuo je Browne. Na moje pitanje može li se City preseliti u Frankfurt, Pariz ili neki drugi sličan veliki grad, što postaje sve izglednije nakon najavljene relokacije velikog broja djelatnika, Mark Boleat je odgovorio: “Europa dobro odrađuje stvari na srednjoj razini. London je jedini grad koji može činiti stvari na globalnoj razini. Zato je City globalna vrijednost Europe”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:28