OSNOVNI IZVOR ENERGIJE

KINA U ELEKTRANE NA UGLJEN DILJEM SVIJETA ULAŽE 28 MILIJARDI $ Iako promoviraju obnovljive izvore energije i dalje se oslanjaju na fosilna goriva

Elektrana na ugljen u Pekingu
 Profimedia, Alamy

Iako igra jednu od ključnih uloga u globalnoj areni zaštite okoliša, Kina je i dalje najveći svjetski investitor u ugljen, izvještava CNBC.

Naime, unatoč globalnom padu sveukupnih ulaganja u energiju dobivenu iz ugljena, kineske banke i kompanije trenutno ulažu u prekograničnu izgradnju najmanje 16 posto svih svjetskih elektrana na ugljen. U samo tri godine u takve projekte Kina je uložila 15 milijardi dolara, a još 13 milijardi je za to predviđeno.

- Ulaganja u ugljen dolaze u raznim oblicima, kineske banke i kompanije omogućuju financiranje, izgradnju i opremu, a sva ulaganja u tu rudu, koja je najprljavije svjetsko fosilno gorivo, loša su za sve uključene, i za zemlju koja ulaže, odnosno Kinu, i za planet kao cjelinu – izjavio je Huang Wei, aktivist Greenpeace organizacije za istočnu Aziju.

Ipak, uz ulaganja u elektrane na ugljen, Kina također investira i promovira obnovljive izvore energije poput solarne energije i vjetroelektrane. Osim toga, Peking je izdao i smjernice za prekogranična ulaganja zagovarajući ekološki prihvatljive prakse, no one nisu obvezujuće i jedva da pružaju neki nacrt za navedeno, rekli su iz Greenpeace-a. Ugljen je i dalje kineski osnovni izvor energije.

- Ako Kina želi ojačati svoje vodstvo u klimatskoj i ekološkoj civilizaciji, ulaganja kineskih kompanija i banaka moraju se pomaknuti od ugljena prema obnovljivim alternativama poput vjetra i sunca i pomoći zemljama da se udalje od tradicionalnog razvojnog modela koji žrtvuje okoliš za ekonomski napredak – dodao je Wei.

Prošle je godine došlo do globalnog rasta potrošnje ugljena nakon što je ta potrošnja dvije godine bila u kontinuiranom padu, prema podacima International Energy Agency-a, koji objašnjava da je taj trend uzrokovala azijska potražnja za time. Naime, istočnoazijske ekonomske sile Japan i Južna Koreja također ulažu novac u fosilna goriva.

Japan je drugi najveći investitor u prekogranične elektrane na ugljen koji je između 2013. i 2016. uložio 10 milijardi dolara u projekte vezane uz ugljen i njegovu energiju, a 9 milijardi dolara predloženo je za prekogranično financiranje projekata vezanih uz naftu. Južna Koreja je u proteklih deset godina uložila 8 milijardi dolara u prekogranična projekte vezane uz ugljen

- Ugljen je financijski isplativ, a geopolitičke prijetnje opskrbom tom rudom su niske – rekli su iz japanskog Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:46