SVJETSKI TRGOVAČKI RAT

KINESKI VELEPOSLANIK U SAD-u NAJAVIO PROTUMJERE PEKINGA AKO TRUMP NASTAVI S CARINSKIM RATOM: Kinezi očekuju štete od 50 milijardi dolara

Donald Trump
 Kevin Lamarque / REUTERS

U očekivanju nove, ovotjedne odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o carinskoj zaštiti američkog gospodarstva, kineski veleposlanik u SAD-u Cui Tiankai poručio je danas da službeni Peking može odgovoriti protumjerama na Trumpove mjere za koje su svi uvjereni da će najviše opteretiti uvoz iz Kine u SAD. U intervjuu za 'China Global Television Network' (CGTN) Cui Tiankai dao je upozorenje Amerikancima da Kina na novo dizanje američkih carina može odgovoriti mjerama, kako je kazao, 'istog intenziteta, iste razine'.

Za najnovije dizanje američkih carina na uvoz procjenjuje se štetni učinak po kinesko gospodarstvo do 50 do 60 milijardi dolara. Radi se o očekivanoj primjeni članka 301. američkog zakona o trgovini koji predsjedniku SAD-a daje mogućnost ograničiti ili potpuno onemogućiti uvoz onih roba i proizvoda za koje se u pripadajućoj istrazi procijeni da ugrožavaju američke gospodarske interese.

Upravo zbog tako rastezljive mogućnosti primjene članka 301., procjenjuju se i značajni financijski učinci očekivane Trumpove odluke. Američki predsjednik istragu o primjeni spomenute odredbe Zakona o trgovini naredio je zbog sumnji na krađu intelektualnog vlasništva i naprednih tehnologija.

Kineski veleposlanik u SAD-u priznao je u istupu za CGTN da Kina ima poteškoća sa zaštitom intelektualnog vlasništva, ali je izrazio uvjerenje kako je na tom polju do sada ostvarila značajan napredak te nastavlja jačati zaštitu autorstva.

Prema procjeni agencije Reuters, novo dizanje američkih carina pokušava preduhitriti primjenu kineskog industrijskog razvojnog programa 'Made in China 2025.'.

U dosadašnjem tijeku trgovinskog rata SAD-a i Kine, koji je otvoren Trumpovim uvođenjem carina na uvoz čelika i aluminija iz Kine, Kinezi su odgovorili protumjerama na uvoz iz SAD-a čiji se financijski učinak procjenjuje na tri milijarde dodatnih troškova američkim kompanijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:59