KOMPANIJA U RESTRUKTURIRANJU

KOLIKO DANAS NAKON SVEGA VRIJEDI AGROKOR Izvanredna uprava objavila je da se procijenjena vrijednost koncerna kreće između 1,8 i 3,8 milijardi eura

 
Skidanje Agrokorovog znaka s Ciboninog tornja
 Boris Kovačev / Hanza Media

Procijenjena vrijednost koncerna Agrokor kreće se u rasponu od oko 1,8 do 3,8 milijardi eura, objavili su u srijedu u Agrokoru. Procijenjena vrijednost za svaku od kompanija izražena je u rasponu najniže i najviše procijenjene vrijednosti, a naznačeno je i kako zbog vrijednosti kapitala u ovisnim društvima, vrijednosti non core imovine i namirenja međukompanijskih zajmova, raspoloživa distributivna vrijednost za vjerovnike može biti i veća od prikazanih vrednovanja.

Nadalje, na temelju trenutno dostupnih informacija, izvanredna uprava Agrokora je u srijedu objavila detaljnije procjene kapitalne strukture koncerna nakon restrukturiranja po kompanijama, a preliminarno se procjenjuje da do 530 milijuna eura osiguranih tražbina (razlučna prava, većinom na nekretninama) nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave ne bi bilo podvrgnuto otpisu i bilo bi ponovno utvrđeno u novoj grupi nakon restrukturiranja.

Novo zaduženje

To znači da bi tih 530 milijuna eura bilo financirano novim kreditom, a kada se tome doda 1,06 milijardi eura potrebnih za refinanciranje roll-up kredita, dolazi se do minimalno potrebnih 1,6 milijardi eura kredita s kojim će Agrokor izaći iz nagodbe vjerovnika, odnosno iz procesa lex Agrokor. Dakle, imamo situaciju u kojoj bi - ako se vrijednost Agrokora procijeni na minimalnih 1,8 milijardi eura, uz novi kredit, odnosno obveze od minimalno 1,6 milijardi eura - kapital nove tvrtke, novog holdinga Agrokor, bio na samoj nuli.

To bi značilo da bi otpis potraživanja vjerovnika bio gotovo stopostotni. Uz to, kako sada stvari stoje, u bilo kojoj varijanti procjene dionice dosadašnjih dioničara neće vrijediti ništa. Vjerovnicima Agrokora, pak, koji nisu u roll-upu i nemaju razlučna prava slijedio bi veliki otpis potraživanja, ovisno o procjeni, dok bi ono duga što bi ostalo bilo pretvoreno u nove dionice, odnosno kapital novog Agrokora.

Potrebno je napomenuti i kako vrijednost poduzeća (“EV”) jest vrijednost poslovanja određenog društva, a procjenjuje se korištenjem različitih metoda vrednovanja koje uključuju analizu takozvanih multipli, prethodnih transakcija i diskontiranih novčanih tijekova. Pojednostavljeno, to znači da se vrijednost tvrtke procjenjuje na osnovi budućeg profita koji se množi s određenim faktorom koji je karakterističan za maloprodaju, prehranu ili poljoprivredu, regionalno i globalno. Na primjer, ako je dobit prije oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITDA) 100 milijuna kuna, a faktor množenja za tu branšu je pet, tada tvrtka, pojednostavljeno, na tržištu vrijedi 500 milijuna kuna. Uz to se uspoređuju i prethodne prodaje i kupnje sličnih tvrtki, pa se i to uzima u obzir.

Najvrednija kompanija

Zbog takvih kalkulacija se tako Konzum procjenjuje na 140 do 336 milijuna eura, jer iako se radi o golemoj tvrtki s velikim prihodima, njegova operativna dobit je manja od Jamnice, koja se procjenjuje na 393 do 577 milijuna kuna. Pritom treba navesti da je Mercator daleko najvrednija kompanija po tim metodama jer se procjenjuje na 763 do 1,5 milijardi eura, ali kako se radi o kompaniji koja sjedište ima u Sloveniji i čiji je Agrokor vlasnik u iznosu nešto većem od 70 posto, te koja ima veliki dug, za vjerovnike Agrokora ona može imati vrijednost od nula do 431 milijun kuna.

Otpis potraživanja bit će najmanje 50, a najviše 80%

Ukupni dug Agrokora iznosi 58 milijardi kuna, odnosno 7,6 milijardi eura. Izvanredna uprava osporila je 16,5 milijardi kuna, pa preostaje 41 milijardu kuna, odnosno 5,6 milijardi eura. Od toga na potraživanja poduzeća između Agrokora otpada oko 11 milijardi kuna, pa preostaje oko 30 milijardi kuna, odnosno 4,6 milijardi eura.

Potom su vjerovnici između sebe osporili 10 milijardi kuna, pa preostaje oko 20 milijardi kuna (2,7 milijardi eura). Međutim, sada se računa kao da je dug 7,6 milijardi eura, a ishodima osporavanja će se eventualno smanjivati.

No, ako znamo da je najveća procjena Agrokora na razini od 3,6 milijardi eura, a da ukupni novi kredit iznosi minimalno 1,6 milijardi eura (dakle, ostaje 2 mlrd eura vrijednosti kapitala), tada je jasno da će otpis potraživanja biti najmanje 50, a maksimalno možda i do 80 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:18