Realni rast

KOLIKO ZARAĐUJEMO Prosječna neto plaća za kolovoz bila je 6018 kuna, što je realni rast od pet posto u odnosu na lani

 Elvir Tabakovic / CROPIX

Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za kolovoz iznosila je 6018 kuna, što je realno 5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o drugim podacima DZS-a, koji potvrđuju prve procjene.

U odnosu na srpanj, prosječna neto plaća isplaćena za kolovoz realno je povećana za 1,9 posto.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za kolovoz iznosila je 5435 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena je za kolovoz zaposlenima u zračnom prijevozu, u iznosu od 11.552 kune, dok su najnižu, od 3.523 kune, dobili zaposleni u proizvodnji odjeće.

Prosječna mjesečna bruto plaća za osmi mjesec iznosila je 8.122 kune, što je realno 2,1 posto više nego mjesec dana prije i 3,6 posto više u odnosu na kolovoz prošle godine.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za kolovoz iznosila 32,87 kuna, a bruto 44,36 kuna.

U kolovozu je prosječna neto satnica bila realno za 6,1 posto niža nego u srpnju, dok je na godišnjoj razini porasla 6,2 posto.

Bruto satnica je, pak, u mjesečnoj razini bila niža za 5,9 posto, a na godišnjoj razini viša za 4,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2022 08:21