TENZIJE RASTU

KOLIKU BI ŠTETU MOGAO NAČINITI SVJETSKI TRGOVINSKI RAT? Amerika i Kina pripremaju se za najgore scenarije, čeka se Trumpova konačna odluka

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump
 REUTERS

U iščekivanju konačne objave Trumpovih poreza protiv Kine i mogućnosti početka trgovinskog rata između Kine i SAD-a, već se zbrajaju mogući gubici i gospodarski sektori koji bi mogli biti pogođeni ovim mjerama.

„Većina je kineskih tvrtki prilično otporna na potencijalni trgovački rat jer imaju visoki udio domaćih prihoda“, poručuje Alicia Garcia Herrero, glavna ekonomistica u Natixisu, francuskoj investicijskoj banci, smatrajući da Kina nema razloga za zabrinutost jer je manje ovisna o izvozu nego što je bila prije deset godina. Međutim, dodaje, „udarac“ bi mogao osjetiti kineski tehnološki i informatički sektor, prenosi Reuters.

Jedan od najvećih američkih trgovaca elektronikom, tvrtka Best Buy, već je najavila raskidanje suradnje s kineskim proizvođačem mobitela Huawei, koji je od srednje zastupljenosti, u nekoliko godina, postao treći globalni proizvođač telekomunikacijske opreme, odmah iza Samsunga i Applea.

Rejting agencija Moody's smatra da bi posljedice po kinesku industriju i gospodarstvo mogle biti puno veće jer Trumpove sankcije neće obuhvatiti samo elektroniku i telekomunikacije, već „plutene i drvene proizvode, namještaj, uredsku opremu, kućanske aparate, cestovna vozila, odjeću, obuću i životinjska ulja i masti“.

„Kina neće sjediti skrštenih ruku dok se legitimni interesi i prava gaze“, poručili su iz kineskog ministarstva trgovine u četvrtak, prenosi Reuters, aludirajući da šteta koju bi izazvao trgovinski rat s Kinom nije zanemariva ni za SAD.

Američki je poljoprivredni izvoz u Kinu za prošlu godinu iznosi 19,6 milijardi dolara, a samo soje isporučili su u vrijednosti 12,4 milijarde dolara. Ako se Kina odluči na odmazdu i obustavu uvoza soje, najveću će štetu pretrpjeti gospodarstvo američke savezne države Iowe gdje se najviše soje i proizvodi. Uzgred, Iowa je i država koja je na predsjedničkim izborima podržala Donalda Trumpa.

„Koliko bi soje Kina trebala kupiti“, odriješito je poručio glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying i dodao da ako Kina kupi određeni broj Boeing aviona, znači li to da SAD mora kupiti određeni broj njihovih aviona C919.

Naime, američki proizvođač aviona Boeing najveći tržišni udio ima upravo u Kini, a bilateralna napetost i trgovinski rat mogao bi ugroziti i posao u vrijednosti 1,1 trilijun dolara. Naime, prošle su godine iz tvrtke Boeing poručili, objavljuje Reuters, kako upravo od Kine očekuju kupnju i do 7000 aviona kao dio razvoja kineskog civilnog zračnog prometa.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak će potvrditi konačnu verziju prijedloga kojim bi se kineskom gospodarstvu nametnuli porezi u vrijednosti 60 milijardi dolara pod optužbom da Kinezi „kopiraju“ američku tehnologiju u svojim tvornicama i tu tehnologiju plasiraju na američko tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:05