PRIMAT U ZARADI

KONAČNO PREOKRET Nakon 3 godine: Proizvodnja se više isplati od trgovine!

Hrvatska prerađivačka industrija u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila više od polovice ukupne dobiti svih 92.787 poduzetnika u Hrvatskoj, pokazuju podaci što ih je objavila Financijska agencija
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Hrvatska prerađivačka industrija u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila više od polovice ukupne dobiti svih 92.787 poduzetnika u Hrvatskoj, pokazuju podaci što ih je objavila Financijska agencija (Fina). Svi poduzetnici u ovogodišnjem su polugodištu ostvarili bruto dobit od 9,2 milijarde kuna, od čega je u prerađivačkoj industriji ostvareno 5,5 milijardi. Time su prerađivači nakon tri godine preoteli trgovcima primat u ostvarenoj zaradi.

Trgovci pali

Trgovina, kao djelatnost koja ima najviše poduzetnika, njih gotovo trećinu, i u kojoj je zaposleno 22,2 posto svih radnika, ostvarila je ukupno 1,16 milijardi kuna bruto dobiti. Obje su djelatnosti, međutim, više od 50 posto smanjile dobit u odnosu na prošlogodišnje polugodište.

Osim što trgovci i prerađivači zapošljavaju gotovo polovicu od ukupno 841.396 radnika kod svih poduzetnika te čine polovicu ukupnog broja poduzetnika, zajedničkim snagama dominiraju i u ukupnim prihodima i rashodima, u kojima također premašuju polovicu ukupne poduzetničke sume. Trgovci su tako uprihodili ukupno 101,8 milijardi kuna ili 35 posto ukupnih prihoda, a prerađivači sudjeluju sa 26,7 posto u ukupnim poduzetničkim prihodima.

Bolje poslovanje

Domaći poduzetnici relativno su dobro poslovali u odnosu na prošlu godinu jer su ipak ostvarili veće prihode od rashoda, ali ipak nemaju velikih razloga za zadovoljstvo jer je ukupna bruto dobit upola manja nego u prvom polugodištu 2011. Četiri su djelatnosti prema Fininoj klasifikaciji imale veće rashode od prihoda, ostvarivši gubitak. Riječ je o poslovanju nekretninama, građevinarstvu, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu te uslugama pružanja, smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Upravo su ovi posljednji poduzetnici, koji su okrenuti turizmu, ostvarili najveći gubitak, od 977 milijuna kuna, i to u godini koja je po turističkim podacima rekordna.

Gubitak turističkih i ugostiteljskih poduzetnika nije, međutim, iznenađenje turističkim djelatnicima. Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agenata, kaže da je razlog u pripremi poduzetnika za sezonu i da rezultat ne može biti drugačiji.

- Podaci su sasvim realni za predsezonu jer se velik dio novca ulaže za pripremu sezone. Rezultati će biti mnogo bolji kad budu objavljeni podaci za devet mjeseci - kaže Žgomba.

Komunikacije

Sudeći po rastu dobiti, reklo bi se da najbolje ide telekomunikacijama: poduzetnici iz informacija i komunikacija zabilježili su plus od 3,1 posto, što je ujedno najveći rast među 20 djelatnosti koje je obradila Fina. Sa 1,3 milijarde kuna bruto dobiti, smjestile su se odmah iza prerađivača.

Veličinom bruto dobiti od 1,2 milijarde kuna ističu se i stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, koje su ostvarile veću dobit i od trgovine. Financijske djelatnosti smanjile su dobit 68,1 posto, zaradivši u polugodištu 241 milijun kuna. Upravo su u toj djelatnosi zabilježene neke od najvećih plaća. Prosječna plaća od 6994 kune među financijašima druga je najveća nakon one u rudarstvu i vađenju, koja je u prvih šest mjeseci iznosila 7149 kuna. Prosječna plaća bila je 4676 kuna i povećala se za točno 1 kunu u odnosu na lanjsko polugodište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:11