VELIKI IZNOSI

Kreditna banka Zagreb zatražila sazivanje glavnih skupština PIK-a, Vupika i Zvijezde radi postavljanja zahtjeva za naknadu štete

 Boris Kovačev / CROPIX

Kreditna banka Zagreb (KBZ) zatražila je od uprava PIK-a Vinkovci, Vupika i Zvijezde sazivanje glavnih skupština, radi postavljanja zahtjeva za naknadu štete koju je tim tvrtkama izazvao Agrokor d.d. i još nekoliko pravnih osoba, objavljeno je danas na Burzi.

KBZ, koja djeluje u poslovnom sklopu Dubravka Grgića (Agram), zahtjev temelji na nalozima svojih klijenata koji su vlasnici 6,85 posto dionica PIK-a Vinkovci, 9,67 posto dionica Vupika i 13,06 posto dionica Zvijezde. Pri tome traži da se na dnevni red uvrste odluke o postavljanju zahtjeva za naknadu štete koju je tim društvima izazvao Agrokor. Za PIK Vinkovce taj je iznos do maksimalno 20,03 milijarde kuna, Vupik 19,6 milijardi kuna, a za Zvijezdu 24,03 milijarde.

KBZ traži i donošenje odluke o postavljanju zahtjeva za naknadu štete koju je PIK-u Vinkovci, Vupiku i Zvijezdi izazvala skupina osoba - Agrokor d.d., Knighthead Capital Investments S.a.r.l., Knighthead Capital Investments II S.a.r.l, Kala Investments S.a.r.l., Madison Pacific Trust Limited, do maksimalnog iznosa od 1,06 milijardi eura.

U obrazloženju svrhe i razloga sazivanja i održavanja glavne skupštine društva, Kreditna banka Zagreb navodi da je Agrokor d.d., kao najveći pojedinačni dioničar, koristeći svoj utjecaj naveo uprave triju društava da pristupe jamstvima za dugove Agrokora d.d. i povezanih društava koji su nastajali u razdoblju od 2013. do rujna 2016. godine. Nadalje, uvidom u ugovor o najstarijem kreditu od 8. lipnja ove godine, navode iz banke, jasno je i da je u razdoblju od otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru d.d. i njegovim povezanim i ovisnim društvima nastavljeno korištenje utjecaja najvećeg pojedinačnog dioničara, ovaj puta s drugim osobama, i navođenje na poduzimanje radnji koje nisu u interesu PIK-a Vinkovci, Vupika i Zvijezde.

U njihovom dokumentu između ostalog stoji da tri društva bezuvjetno i solidarno jamče da će, kad god Agrokor d.d. ne plati bilo koji iznos po dospijeću, odmah po zahtjevu platiti taj iznos kao da su glavni dužnici. KBZ upozorava da su tri tvrtke pristupile ugovoru o najstarijem kreditu kao jamci za Agrokor d.d. nad kojim je u tom trenutku bio aktualan postupak izvanredne uprave te da su takvim postupkom postali jamci kompaniji koja je u pravnom statusu samo jedan korak prije stečaja, pri tome pristajući založiti svu slobodnu imovinu i intelektualno vlasništvo, a sve ponovno samo za račun jednog dioničara.

Inače, krajem studenog Skupština Belja je odbila prijedlog KBZ-a da se imenuje posebni revizor vođenja poslova Belja, s posebnim naglaskom na vođenje poslova prema najvećem pojedinačnom dioničaru - Agrokoru. Dogodilo se to nakon što je KBZ početkom studenog, u svojstvu banke skrbnika, a na temelju naloga klijenta koji u Belju drži 14,67 posto dionica, zatražila sazivanje skupštine Belja i predložila da se Deloitte imenuje za posebnog revizora vođenja poslova Belja s posebnim naglaskom na vođenje poslova spram Agrokora, čije bi troškove snosilo Belje. No, na skupštini na kojoj je, kako su tada priopćili iz Belja, bilo zastupljeno 41.340.641 glasova odnosno 90,36 posto temeljnog kapitala, taj prijedlog nije dobio potrebnu potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 13:34