SLOVENSKI MEDIJI

LEX AGROKOR NEĆE SE PRIZNATI U SLOVENIJI Vrhovni sud potvrdio odluku Okružnog suda u Ljubljani i dao još jednu dobru 'kartu' za pregovore Sberbanku

Skidanje Agrokorovog znaka s Ciboninog tornja
 Boris Kovačev / Hanza Media

Vrhovni sud Slovenije je 14. ožujka potvrdio odluku Okružnog suda u Ljubljani kojom je odbijen prijedlog Izvanredne uprave Agrokora za priznanjem lex Agrokor u Sloveniji, prenijeli su slovenski mediji.

Dnevni list Finance je objavio tumačenje odluke Vijeća Vrhovnog kojeg su činili Vladimir Balažic (predsjednik), Miodrag Đorđević (izvjestitelj) i Franc Seljak. U tom obrazloženju se navodi kako sud smatra da hrvatski Zakon o postupku izvanredne uprave nema obilježja stečajnog postupka i da u dovoljnoj mjeri ne štiti jednako sva prava vjerovnika.

Podsjetimo, nakon što je izvanredna uprava Agrokora podnijela zahtjev za važenje lex Agrokor u Sloveniji, naknadno su se na to žalili Sberbank i slovenska Vlada. Sberbank to napravio kako bi svoja potraživanja mogao naplatiti od imovine Agrokora u Mercatoru (već se naplatio od Ivice Todorića udjelom od 18 posto u Mercatoru), dok je slovenska Vlada žalbu podnijela kako bi mogla imati čisti teren za eventualnu svoju radikalniju zakonsku intervenciju ako bi proces restrukturiranja Agrokora otišao u krivom smjeru.

Ruskoj banci je takva odluka dobrodošla kao još jedna dobra „karta“ za pregovore s izvanrednom upravom Agrokora i drugim vjerovnicima oko povratka „u igru“, odnosno u proces lex Agrokor, što bi podrazumijevala da Rusi što bolje prođu u nagodbi vjerovnika, ali i da se odreknu tužbi koje su do sada podignuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:31