SKUP 'ZAHTJEVI IZVOZNIKA'

LINIĆ IZVOZNICIMA 'Vlada želi reforme kojima se svi u društvu opiru'

 Dragan Matić/Cropix

ZAGREB - Hrvatska godišnje uvozi 3,5 milijardi eura primarne energije, a Ina je najveći hrvatski izvoznik. Izgleda da primarnu energiju uvozimo po Duhu svetome. Ina je istovremeno i najveći uvoznik, a malo toga je učinjeno da se taj izvoz supstituira. Nisu sve strane investicije dobrodošle. U Hrvatsku je uloženo 40 milijardi eura više nego je Hrvatska uložila u inozemstvo, ali mi od toga imamo godišnji odljev od 2 milijarde eura, poručio je Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici sa poslovnog skupa Udruge pod nazivom Zahtjevi izvoznika.

Do 2009. godine, izvoznici su pratili svjetske trendove no onda su, istaknuo je, počeli padati. Oporavak udjela izvoza u BDP-u u 2012. posljedica je pada uvoza koji se u ovoj godini opet oporavlja pa izvoz opet ima manji udjel u nacionalnom proizvodu.

Bago je naglasio da svega 13 posto od 100 tisuća kompanija u Hrvatskoj izvozi i zaslužno je za 50 posto svih investicija u hrvatsko gospodarstvo.

"Hrvatski izvoznici od svih Vlada traže kontinuitet u provođenju politike i njezino vođenje bez naglih promjena", rekao je Bago.

U publici ga je slušao ministar financija Slavko Linić.

Vlada je ocijenila da jačanje potrošnje nije riješenje nego su to investicije. Sukobljavamo se sa znastvenicima koji smatraju da je riješenje u povećanju potrošnje, poručio je ministar financija Slavko Linić izvoznicima te još jednom iznio sve što je Vlada napravila za gospodarstvo, počevši od smanjenja doprinosa za zdravstvo, mjere za suzbijanje nelikvidnosti i ostalo.

Linić je i ovu priliku iskoristio da zagovara porez na nekretnine koji nije uspio uvesti. "Porez na nekretnine je odbijen u gospodarskoj zajednici i Saboru pa je sada na čekanju" rekao je Linić potvrdjujući da su visoke bruto plaće problem gospodarstva, ali da one u neto iznosu nisu prevelike.

Linić je nabrojao sve kategorije kojima je uvedena manja stopa PDV-a naglašavajući turizam i pripremu hrane i pića. "Vidjet cemo što će biti od investicijskog ciklusa u turizmu u narednom periodu", rekao je Linić ističući da se Vlada trudi porezno rasteretiti gospodarstvo i to svjesno znajući da će time kreirati deficit.

"Teško da se danas za visoku stopu nelikvidnosti moze više optužiti državu jer mi osim u zdravstvu sve obveze plaćamo u roku od 30 dana", rekao je Linić ističući da je problemu nefunkcionalnog pravosudja u rješavanju gospodarskih dubioza odgovorio uvođenjem predstečajnih nagodbi.

"Samo jedna trećina ih je uspješno zaključena, a dvije trećine idu prema stečaju. Postoji volja za dogovorom" rekao je Linić naglašavajući da Vlada želi reforme kojima se svi u društvu opiru.

"Mjere nisu dale rezultate, od 2014. ne možemo očekivati dovoljan rast, povećao se vanjski dug i udvostručene su kamate na taj dug. Preuzeli smo 15 milijardi kuna dugova brodogradnje, ušli smo u restrukturiranje Hrvatskih željeznica koje osam godina nitko nije niti taknuo, uhvatili smo se i pet milijardi kuna dugova u zdravstvu što je također novi dug..." nabrojio je Linić zaključivši da bi dug bio manji da Vlada nije krenula u reforme, ali da takvom izvještaju o financijama Eurostat ne bi vjerovao.

Za iduću godinu očekuje 1,3 posto rasta zahvaljujući investicijama bez očekivanja da će prihodi proračuna rasti te to smatra optimističnom procjenom. Za 2015. i 2016. očekuje rast iznad 2 posto i smatra da i dalje treba primjenjivati politiku rezanja troškova ne opterećujući gospodarstvo.

"Odrekli smo se 1,3 milijarde kuna prihoda od poreza na dobit kojeg su kompanije oslobodjene ako tu dobit reinvestiraju", rekao je Linić ističući da će u idućoj godini negativan efekt na gospodarstvo imati samo podizanje međustope PDV-a sa 10 na 13 posto.

Linić je naglasio da će samo deficiti koje će Hrvatska proizvoditi narednih nekoliko godina nose 30 do 40 milijardi kuna novog duga te da je privatizacija jedini način da se problemi riješe.

"Ozbiljnih rasprava u 2014. ćemo sigurno imati, a sa ovakvim javnim dugom vječno se nećemo moći zaduživati. Nadam se da ćete učestvovati u rješavanju hrvatskih problema. Vlada više nema prostora za smanjenje cijene rada i poreznog opterećenja. Sve ostalo je na vama samima" poručio je Linić izvoznicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:44