JOŠ JEDNA GLAVOBOLJA

'LJETO KOJE BI SPASILO AGROKOR MOŽDA SE IPAK NE DOGODI' Bloomberg nema riječi utjehe za posrnuli koncern: Čak ga i domaće stanovništvo izbjegava...

 Nikola Vilić / Ivan Klindić / Hanza Media

Godišnja navala turista trebala je najvećem maloprodajnom lancu u Hrvatskoj donijeti određeno financijsko olakšanje, no umjesto toga ljeto se pokazuje kao još jednom glavoboljom za Agrokor, izazivajući spiralu krize koja je zaprijetila gospodarstvima diljem Balkana, piše u ponedjeljak Bloomberg.

Agrokoru trebaju milijuni turista koji svake godine nahrupe u hrvatska ljetovališta da troše svoj novac u Konzumovim trgovinama roba, najvećeg generatora novca za grupu. No, sada čak i domaće stanovništvo izbjegava njegove prodavaonice, okrećući se konkurenciji.

Agrokor je nekoć bio najmoćniji konglomerat na zapadnom Balkanu a sad mu prijeti zaborav. Ako je dolazak konkurenata poput Lidla među prvima zadao udarac financijama tvrtke, kaotična implozija koja je ove godine snašla Agrokor isto je tako odvratila njegove kupce. Konzumovi prihodi pali su 11 posto u prvih pet ovogodišnjih mjeseci u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Poslovni rezultata Konzuma ovoga ljeta bit će ključni budući da započinje krucijalno razdoblje restrukturiranja. Godinama je taj maloprodajni lanac bio glavno mjesto na kojem su snabdijevali milijuni turista, omogućavajući matičnoj kompaniji izdašan izvor novca.

Sad pak snažnija konkurencija i loš publicitet odvraćaju klijente, dok su kapaciteti kompanije da odgovore ogrančeni budući da izvanredni povjerenik kojeg je postavila hrvatska Vlada provodi preustroj i zahtijeva da se prioritet dade kreditorima i dobavljačima koji su ostali bez novca.

Iako je teško izlaziti s brojkama, što je dodatno zakompliciralo Agrokorovo priznanje da prijašnji financijski računi nisu pouzdani, ključni brend Konzum donosi većinu prihoda. Budući da Agrokor opstaje zahvaljujući hitnim zajmovima za vrijeme restrukturiranja kojim upravlja država, ne može si priuštiti gubitak klijenata.

Problemi u lancu nabave mogli bi ga učiniti izuzetno ranjivim na vrhuncu turističke sezone, premda su problemi daleko veći, mišljenja je Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva koji sada radi kao analitičar.

"Konzum ne može održati svoj maloprodajni model, zato što je taj model pod opsadom. Uz velike poslovne marže, troškove najma i velik broj zaposlenih, Konzum ne može konkurirati Lidlu i neće moći održati svoj tržišni udio. Ta konkurencija još je žešća ljeti kad strani turisti radije kupuju u lancima koje poznaju", dodao je Fižulić.

Izvanredni vladin povjerenik Ante Ramljak rekao je nedavno da konglomerat vjerojatno neće više postojati u sadašnjem obliku nakon što bude dovršeno 15-mjesečno državno upravljanje. Krovna kompanija Agrokor će biti likividirana i njegova će tri segmenta - maloprodaja, hrana i netemeljno poslovanje - biti prodana kako bi se isplatiti vlasnici obveznica koji drže gotovo bezvrijedne dugove, te banke i dobavljači, kazao je Ramljak u intervjuu 13. lipnja.

U međuvremenu se počela provoditi njegova transformacija. Konzum će zatvoriti oko 100 od gotovo 700 trgovina u Hrvatskoj, kazao je izvršni direktor Slavko Ledić 21. lipnja. Malotrgovac prilagođava svoje nabavne lance i ispoštovat će ugovore, kazao je, ustrajući na tome da će trgovine biti dobro opskrbljene.

Ramljak uviđa neke od izazova u Agrokorovim počecima kao obiteljskog poslovanja s cvijećem od prije 40 godina, ističući kako je i dalje bio upravljan prije kao mala obiteljska trgovina nego moderna kompanija i u potpunosti loše upravljan. Kako voditi kompaniju na takav način? To je nemoguće", dodao je.

Postoji 143 poslovanja koja potpadaju pod Agrokor u više država različite financijske situacije na prostoru bivše Jugoslavije. Prodaja onih poslovanja koji ne pripadaju temeljnoj djelatnosti, uključujući polikliniku u Zagrebu i četiri kina u Beogradu, bit će prioritet, kazao je Ramljak. Proizvođači hrane i poljoprivredni holdinzi će se povezati u grupe ili će se odvojeno prodavati, kazao je, kao i maloprodajni lanci Konzum i Mercator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:27