Rezultati hotelijera

Lukšići i Leko mogu zadovoljno trljati ruke, a Valamar briljira - vrijednost mu porasla čak 40%

Željko Kukurin, Valamar Riviera
 Goran Šebelić / CROPIX

Hotelijeri mogu zadovoljno trljati ruke nakon objave prvih financijskih rezultata za posljednju godinu, u kojoj im je još vrijedila međustopa PDV-a.

Jučer su na burzi, naime, svoja izvješća objavili Valamar Riviera, HUP Zagreb i Plava laguna.

Prihodi najveće hotelske kuće u Hrvatskoj, Valamar Riviere, u 2016. godini porasli su 18,4 posto, na 1,57 milijardi kuna, s time da su u kompaniji posebno zadovoljni rastom dobiti nakon oporezivanja koja je u odnosu na 2015. godinu veća za 21 posto.

Valamarovi hoteli lani su tako ostvarili osampostotni rast noćenja, pa čak i povećanje prosječne dnevne cijene od 4,6 posto, a vrijednost kompanije, kao rezultat povećanog EBITDA i kvalitetnog upravljanja dugom, općenito je porasla za impresivnih 40 posto.

Ipak, neki podaci iz Valamarova izvješća sugeriraju da hotelijeri nisu badava vikali na Vladu kad je odlučila ukinuti međustopu PDV-a za izvanpansionsku potrošnju.

Konkretno, Valamar Riviera lani je u ovom segmentu rasla 26 posto, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se porezne izmjene odraziti na izvanpansionsko poslovanje tvrtke u ovoj godini.Objavljene brojke pokazuju da su se i HUP-u Zagreb isplatila ulaganja u okolicu Dubrovnika.

Kompanija Anđelka Leke, 2016. završila je s prihodima od 375 milijuna kuna.

Konkretno, Leko je tako u 2016. godini prihode kompanije povećao za 26 posto u odnosu na godinu prije, kada je tvrtka uprihodila 297,9 milijuna kuna, a ostvarena je i dobit od 79,8 milijuna, što je također povećanje u odnosu na prethodnu godinu, i to u iznosu od 39,7 posto.

Porečka Plava laguna u sastavu Grupacije Lukšić Hrvatska u 2016. je ostvarila prihode od 997 milijuna kuna, što predstavlja rast od 1,2 posto, ali im je zato dobit nakon oporezivanja 23 posto veća nego prethodne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:08