PERJANICA INDUSTRIJE

MAĐARSKI PREMIJER ORBAN 'Mađarska će zaštititi MOL ako bude potrebno'

Kroz državni udio mađarski su građani vlasnici MOL-a a posao je vlade da štiti njihove interese, poručio je Orban

BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna i plinska kompanija MOL u dobrim je rukama a vlada ga je spremna zaštiti bude li potrebno, izjavio je danas premijer Viktor Orban dok je predsjednik uprave Zsolt Hernadi naglasio da se MOL može uspješno nositi s trenutnim izazovima.

MOL je perjanica nacionalne industrije, naglasio je premijer Orban na današnjoj svečanosti polaganja kamena temeljca za novu tvornicu butadiena MOL-ovog petrokemijskog ogranka TVK u gradu Tiszaujvarosu na sjeveroistoku Mađarske.

"Ponosni smo na njega, jako ga cijenimo i po potrebi ćemo ga zaštititi", citira agencija MTI Orbanove riječi.

Za zemlju je važno da posjeduje velike međunarodne kompanije kao što je MOL, ustvrdio je mađarski premijer, dodajući da "čak ni najnovija gospodarska kriza nije spriječila MOL da se razvija i širi i da postane dominantna međunarodna kompanija u središnjoj Europi".

MOL zapošljava 12 tisuća ljudi i vladina je obveza zaštititi ta radna mjesta, upozorio je.

Skrenuo je pozornost na "jake nacionalne veze" s MOL-om koje po njegovim riječima neće dopustiti vladi da napusti kompaniju bude li napadnuta bilo u matičnoj Mađarskoj bilo u nekoj drugoj zemlji.

Napominjujući kako je država vlasnik najvećeg pojedinačnog udjela u MOL-u, mađarski premijer istaknuo je da taj udio ne predstavlja samo gospodarski, nego i nacionalni interes. Kroz državni udio mađarski su građani vlasnici MOL-a a posao je vlade da štiti njihove interese, poručio je Orban.

"Ako bilo tko dovede u pitanje integritet MOL-ovih zaposlenika, mi ćemo na to uvijek odgovoriti. No, tkogod sklopi savez s MOL-om, sklapa jak strateški savez i s mađarskim narodom", naglasio je premijer.

Hrvatska je prošlog tjedna izdala međunarodni uhidbeni nalog za predsjednika MOL-ove uprave i njegova izvršnog direktora Zsolta Hernadija zbog sumnje da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi stekao upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA-i.

Hernadi je također bio nazočan na svečanosti polaganja kamena temeljca za novu TVK-ovu tvornicu u Tiszaujvarosu. Istaknuo je kako je "sve u redu" u MOL-u i "iako ima zadataka koje treba riješiti", to nije ništa novo za kompaniju i to trenutno nisu izazovi koje ne bi mogli riješiti.

Istaknuo je da je novo ulaganje TVK ključno za mađarsko gospodarstvo i za konkurentnost MOL-a. Podsjetio je da je butadien važna sirovina za proizvodnju guma, u čemu je Mađarska već vrlo snažna, a nova će investicija dodatno smanjiti njezinu ovisnost o uvozu.

Premijer Orban pojašnjava pak da bi kroz tu investiciju MOL uskoro mogao postati partner proizvođačima automobilskih guma u Mađarskoj i da će nova tvornica butadiena povećati dobit TVK-a i MOL-a za više milijardi forinti i stvoriti nova radna mjesta.

MOL-ov petrokemijski ogranak TVK u izgradnju nove tvornice planira uložiti 35 milijardi forinti (160,4 milijuna dolara), što je u sklopu MOL-ova plana da u iduće tri godine u matičnoj Mađarskoj uloži 300 milijardi forinti, priopćeno je danas iz MOL-a.

Nova tvornica godišnjeg proizvodnog kapaciteta 130 tisuća tona počet će se radom u drugom tromjesečju 2015. godine, dodaje se u današnjem priopćenju mađarske kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:13