VELIKI UGOVOR

MALI ISLAND SURAĐUJE S VELIKOM KINOM Za 250 milijuna dolara opskrbit će ih tehnologijom za razvoj geotermalne energije

 
Ilustracija
 Jemima Kelly / REUTERS

Island i Kina su potpisali sporazum vrijedan 250 milijuna dolara kojim je dogovoreno da će Island drugu najveću svjetsku ekonomiju opskrbiti tehnologijom potrebnom za razvoj geotermalne energije, izvještava Bloomberg.

Sinopec Green Energy Geothermal (SGE) i Arctic Green Energy (AGE) razvijat će geotermalna postrojenja u smogom zagađenim predjelima na sjeveru Kine, a novac za projekt osigurat će Asia Development Bank (ADB). Projekt je dio kineske anti-smog kampanje u Xiong’anu, novoj ekonomskoj zoni jugozapadno od Pekinga, a planira se proširiti i na druga područja Azije, prema SGE-ovom predsjedniku Liu Shiliangu.

Island, na kojem se nalazi oko stotinu vulkana, je vodeći svjetski proizvođač geotermalne energije čije su prednosti da ne zagađuje okoliš i da je vrlo jeftina.

- Ovo je najveći dogovor u povijesti Islanda te pokazuje da se tehnologija proizvedena u malim zajednicama može koristiti u najvećim zemljama svijeta – rekao je Olafur Ragnar Grimsson, bivši predsjednik Islanda.

Inače, ovo nije prva i jedina suradnja ovih dviju zemalja. Naime, islandski i kineski znanstvenici pomažu jedni drugima u istraživanju klimatskih promjena.

- Postoji direktna veza između ekstremnih vremenskih uvjeta u Kini i rastapanja Arktika – kaže Grimsson.

Zapravo, Island je prema Kini “pogurnula” globalna financijska kriza 2008. kada su dugovi islandskih banaka narasli na brojku deset puta veću od BDP-a države. Tada je ova mala zemlja tražila pomoć MMF-a i Europske unije, ali je i krenula u potragu za novim ekonomskim partnerima. Kina je ovdje uvidjela svoju priliku i ponudila pomoć, a 2013. ove su države potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, prvi između Kine i neke europske zemlje.

Otada su Island i Kina radili na nekoliko zajedničkih projekata uglavnom vezanih uz istraživanje polarne svjetlosti te islandskih izvora geotermalne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:02