NOVA INVESTICIJA

MAMIĆ KREĆE U OSVAJANJE DALMACIJE Postao stopostotni vlasnik Bobisa, otkriva impresivne poslovne brojke i ambiciozne planove za budućnost

Tomislčav Mamić i poslovnica Bobisa
 Jakov Prkić / Nikola Vilić / Hanza Media

Točno tri godine nakon ulaska u vlasničku strukturu, uz stjecanje upravljačke uloge u snažnom splitskom brendu, Tomislav Mamić, odnosno njegov "Tommy" postao je stopostotni vlasnik "Bobisa".

Udjeli, po četvrtinu tvrtke, otkupljeni su od dojučerašnjih suvlasnika Joška Svaguše i njegove bivše supruge Jasminke, piše Slobodna Dalmacija.

Visina transakcije poslovna je ali nije tajna da se otkup udjela dogodio na izričit zahtjev sad već bivših suvlasnika, čiji poslovni planovi, mogućnosti i ambicije više nisu mogle pratiti ritam poslovnog partnera. Bila je to prijelomna točka u kojoj je, umjesto stagnacije, otvoren prostor novom rastu, piše Slobodna Dalmacija.

Nova tvornica

- Mi nismo bili zadovoljni dinamikom rasta i razvoja društva "Bobis" jer smatramo da se nisu optimalno iskoristile mogućnosti i potencijal koji nudi strateško partnerstvo s tvrtkom "Tommy". Potpuno je jasno da je razvoj "Bobisa" na neki način počela limitirati vlasnička struktura i objektivne financijske mogućnosti pojedinih udjeličara - objašnjava svoj potez Tomislav Mamić.

"Tommy" je u posustali "Bobis" početkom 2015. godine, po neslužbenim informacijama, ušao s tri milijuna eura svježeg kapitala. Tim zatvorene su otvorene stavke, podmirene obveze prema dobavljačima, a ponešto je ostalo i za tekuće poslovanje. Otad "Bobis" bilježi evidentan rast i snažno jačanje brenda.

Kritični razvojni momentum slavne pekarsko-slastičarske kuće ne znači da i poslovni rezultati nisu na visokoj razini. Štoviše, brojke su impresivne.
U protekle tri godine, od kada je "Tommy" ušao u vlasničku strukturu, prihodi "Bobisa" su s tadašnjih 96 narasli na 142 milijuna kuna u protekloj godini, što je povećanje od gotovo 50%. Pored toga, bitan iskorak je napravljen u pitanju stabilizacije kvalitete proizvoda, proširenju asortimana i vlastite prodajne mreže.

- Do sada učinjenim smo vrlo zadovoljni ali to nipošto ne znači da se time trebamo zadovoljiti. Dapače, imamo velike planove i očekivanja u budućnosti, i zapravo ih tek sada dižemo na jednu znatno višu razinu - ističe Tomislav Mamić.

Samostalna tvrtka

- "Bobis" će ostati i razvijati se kao samostalna tvrtka, ali s izuzetno jakim zaleđem i još jačim sinergijskim učincima. Sasvim je sigurno da će se, u novim okolnostima, redefinirati i projekt novog proizvodnoga pogona koji bi, po novom konceptu, trebao imati značajno veći kapacitet u odnosu na prethodno planirano, uz dostizanje najviše tehnološke razine opremljenosti i primjenu najnovijih standarda u pekarskoj industriji.

Novi stopostotni vlasnik priprema investiciju koja se procjenjuje na iznos od oko 10 milijuna eura, čime će se potaknuti novi ekspanzivan poslovni uzlet dalmatinskog lidera u proizvodnji pekarskih i slastičarskih proizvoda. U snaženju brenda "Bobis" dosta se polaže i na dodatno širenje maloprodajne mreže na najatraktivnijim punktovima u Splitu i dalmatinskim gradovima od Nina do Dubrovnika.

U pekarskom biznisu u kojemu se vrte milijarde kuna, a najjačim igračima na tržištu, uz rijetke iznimke, rastu prihodi i broj zaposlenih, "Bobis" se s više od 600 zaposlenih, uz stalni eksplozivan rast, po prihodu i dobiti svrstava među pet najvećih u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:02