INTELEKTUALNE USLUGE

Marinac dao čak 100 milijuna kuna Žužulu, Doličkom, Periću, Tipuriću...

Na popisu konzultanata i lobista našla su se brojna poznata domaća i strana imena koja su nagrađena enormnim iznosima
Zagreb, 211009.Vidovcica 10.Policajci dovode Darka Marinca, bivseg predsjednika uprave Podravke, u njegovu kucu nakon sto su ga uhitili.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

KOPRIVNICA - Bivši šef Podravke Darko Marinac, koji je uhićen u aferi Spice, bio je široke ruke prema tvrtkama i pojedincima od kojih je naručivao intelektualne usluge. Prema neslužbenim informacijama, u svojem je osmogodišnjem mandatu na čelu Podravke “intelektualcima” isplatio čak oko 100 milijuna kuna.

Prekid suradnje

Najbolje su prošle svjetski priznate konzultantske kuće Interbrand i AT Kearney, ali i domaće snage - tvrtka Caper Željka Perića te lobistički tim bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.

U tom kontekstu spominje se i dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić te odvjetnički uredi Bogdanović Dolički i Marković Plišo. Zbog bure koju je zbog enormnih iznosa za konzultante bio podigao HSS-ov menadžer Miroslav Vitković Podravka je sredinom 2008. godine naprasno prekinula suradnju sa svim domaćim i stranim konzultantskim kućama. Interbrand, jedna od vodećih svjetskih tvrtki za upravljanje robnim markama, radio je na projektu ekstenzija u Podravkinim markama dječje hrane Lino i Čokolino, a AT Kearney bio je zadužen za optimiziranje troškova nabave.

I dodatni bonusi

Od početka 2007. godine s Podravkom surađuje i Perićev Caper, ali manje je poznato kakve je intelektualne usluge pružao koprivničkoj kompaniji. Najbolje su bili plaćeni stručnjaci Interbranda i AT Kearneyja. Mjesečni iznosi za manje konzultantske i druge intelektualne usluge, tvrde u Podravki, nisu bili niži od 40.000 kuna, a neki su pružatelji tih usluga d Podravke ubirali i nekoliko stotina tisuća kuna na mjesec. Željko Perić u godinu i pol suradnje s Podravkom zaradio je oko 200.000 eura, što je u prosjeku oko 10.000 eura mjesečno. Marinac je Caperu “darovao” i opciju dodatnih bonusa koji su ovisili o kretanju cijene Podravkine dionice na tržištu.

Miomir Žužul za savjetničke je i lobističke poslove za Podravku na europskim tržištima tijekom 2002. i 2003. dobio oko 100.000 eura, odnosno oko 8000 eura na mjesec. I njega je Marinac “nagradio” klauzulom u ugovoru koja mu je jamčila ekstranaknadu u slučaju dobrih poslovnih rezultata na vanjskim tržištima koje je bivši HDZ-ov ministar pokrivao svojim lobiranjem. Za Tipurića se govori kako je u dogovoru s Marincem i Damirom Polančecom pripremao projekt radničkog dioničarstva za Podravku, a bio je aktivno uključen i u programe obrazovanja i usavršavanja Podravkinih menadžera. (Robert Mihaljević/Podravski list)

Podravka: Iznos je tu negdje

U Podravki jučer nisu željeli komentirati informacije o tvrtkama i osobama koje su bile angažirane na pružanju intelektualnih usluga. U koprivničkoj kompaniji tek neslužbeno procjenjuju da bi ukupni iznos isplaćen “intelektualcima” doista mogao biti oko 100 milijuna kuna, ali navode da u tu svotu valja uračunati sve: konzultante, revizore, lobiste, i odvjetničke usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:58