Forum udruge bosanskih Hrvata

MARKO PIPUNIĆ (ŽITO): Želim poboljšati život u Slavoniji, a država nije pomogla, dapače. PAVO ZUBAK (AUTO ZUBAK): Mi smo u Hrvatskoj kao komandosi!

Kako je zaključeno na poslovnom forumu Prstena u Zagrebu, bosanski Hrvati kao poduzetnici do sada su djelovali “iz sjene”, no sve je više vidljiv njihov utjecaj u promicanju gospodarske suradnje u Hrvatskoj i BiH
Marko Pipunić (Žito) i Ante Mandić (IN2)
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

- Nemamo razloga za samozadovoljstvo, već nam aktualna pozitivna situacija predstavlja priliku da nadoknadimo vrijeme i propušteno tijekom dugih godina krize - glavna je poruka Martine Dalić, ministrice gospodarstva, koju je odaslala s jučerašnjeg tradicionalnog “Prstenova poslovnog foruma” u organizaciji Udruge bosanskih Hrvata Prsten i Hrvatske gospodarske komore.

Dalić se tako osvrnula na gospodarsku situaciji u državi te je svojim govorom uputila riječi optimizma gospodarstvenicima, predstavnicima vlasti te znanstvenicima koji su posjetili jučerašnji skup. Kako je objasnila Dalić, treba sagledati širu sliku u kojoj u Hrvatskoj imamo stagnaciju zaposlenosti, dok nas, primjerice, Rumunjska sustiže u dohotku po stanovniku, najavljujući da će se Vlada orijentirati na reforme koje se tiču povećanja zapošljavanja, jačanja konkurentnosti te financijske održivosti. Uz to, Dalić je izjavila da “moramo polako i uporno djelovati na otklanjanju socijalističkih strahova koji opterećuju društvo”.

Jedan od ciljeva bit će i pozicioniranje Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda, kao i razvoj partnerstva s tom zemljom kako bi se riješila pitanja koja ih tište.

- To se odnosi i na stabilizaciju poslovanja Agrokora u Hrvatskoj, koji ima svoje posljedice za poslovanje kompanija u regiji. Kao što je istaknuo izvanredni povjerenik, njegov sadašnji fokus bit će rad na poboljšanju stanja Agrokorove tvrtke kćeri u BiH - izjavila je Dalić.

Mijo Marić, predsjednik udruge Prsten, istaknuo je da je ona svojevrstan most između Hrvatske i BiH te da joj je cilj prevladavanje postojećih prepreka u poslovanju u toj regiji. Luka Burilović, predsjednik HGK, istaknuo je, pak, kako u BiH djeluje više od 200 hrvatskih tvrtki dok u Hrvatskoj radi više od pola milijuna građana podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.

- Za gotovo pola naših županija BiH je među tri najvažnija izvozna tržišta, dok je iznos izravnih kumulativnih ulaganja, gledano od 1993., u Bosnu i Hercegovinu premašio milijardu eura - otkrio je Burilović i dodao kako je polovica od toga realizirana u posljednjih šest godina. Burilović je najavio da će HGK ove godine otvoriti svoje predstavništvo u Sarajevu, što bi trebalo pridonijeti gospodarskoj suradnji.

Kao predstavnik vlasti, ministar uprave Lovro Kušćević najavio je da bi se u idućih deset dana trebala održati zajednička sjednica vlada Hrvatske i BiH na kojoj će se govoriti o izazovima istaknutim na skupu.

Na forumu su sudjelovali brojni uspješni poduzetnici, koji su raspravljali o problemima s kojima se suočavaju u svojem poslu, trenutačnom stanju i izazovima te posebno o mogućnostima razvoja poslovnih poveznica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zagreb, 270617.
Udruga bosanskih Hrvata Prsten i Hrvatska gospodarska komora organizirali su poslovni forum u svrhu poticanja razvoja poslovnih poveznica izmedju Hrvatske i BiH.
Na fotografiji: Pavo Zubak, Milijan Brkic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / HANZA MEDIA
Pavo Zubak i Milijan Brkić

- Hrvatsku i BiH tište isti problemi. Ono što je po meni broj jedan jest činjenica da nam obrazovanje ide u jednom smjeru, a gospodarstvo u drugom. Zato danas imamo puno nezaposlenih, a s druge strane probleme s pronalaženjem zaposlenika određenih struka, poput IT sektora i obrtničkih zanimanja - izjavio je Pavo Zubak, vlasnik tvrtke Auto Zubak. Dodao je da poticajno okruženje nije moguće bez prilagodbe porezne politike i otklanjanja brojnih administrativnih prepreka.

Zubak je bosanske Hrvate koji rade u Hrvatskoj kao poduzetnici usporedio s “komandosima” koji prolaze promjene vlasti i razne gospodarske prilike, no i dalje izgrađuju svoj uspjeh.

Marko Pipunić iz tvrtke Žito govorio je o svojem poslovnom uspjehu gradnje pršutane u Slavoniji te je istaknuo da se rast nastavlja, a sve s ciljem poboljšanja života u Slavoniji.

- Država nama u tome nije pomogla, dapače, odmogla je - zaključio je Pipunić.

Na to se nadovezao Marko Jurčić, savjetnik predsjednice RH za gospodarstvo, koji se osvrnuo na poticanje suradnje sa stranim partnerima.

- Moramo se pozabaviti gospodarskom diplomacijom, ići na teren i slati van kvalitetna izaslanstva s predstavnicima hrvatskih tvrtki - izjavio je Jurčić.

Ante Mandić, predsjednik Uprave grupe IN2, napomenuo je da unutar njihove grupacije djeluje 13 tvrtki u sedam zemalja regije, ujedno i iz BiH.

- Naša industrija ne povezuje se baš s Bosancima - rekao je u šali Mandić i dodao da oni to nastoje promijeniti.

Kako je zaključeno na konferenciji, bosanski Hrvati kao poduzetnici do sada su djelovali “iz sjene”, no sve je više vidljiv njihov utjecaj u promicanju gospodarske suradnje u Hrvatskoj i BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:14