ONI SU USPJELI

Martina: Radim 13 sati i ničega se ne bojim

Male i srednje tvrtke, kojih je 98 posto među hrvatskim poduzetnicima, važni su igrači hrvatskoga gospodarstva
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Zahvaljujući dobroj ideji, poduzetničkoj hrabrosti i malo sreće kod pronalaska financijera, oni su uspjeli. Hrvatska se može pohvaliti brojnim uspješnim start-up tvrtkama iza kojih su uglavnom mladi, obrazovani Hrvati koji se nisu bojali realizirati svoju ideju.

Mladu Zagrepčanku Martinu Usmiani u pokretanju novog biznisa nije spriječila ni aktualna kriza u kojoj mnogi razmišljaju da je najvažnije po svaku cijenu zadržati radno mjesto.

Uštedjeli 245.000 kuna

Na hrvatskoj internetskoj sceni prije dva mjeseca osvanula je nova web zajednica Kolektiva.hr . Iz vječne želje svih nas da po što nižim cijenama kupimo što je moguće bolji proizvod i uslugu, Martina je stvorila cijeli biznis. Njezina online zajednica funkcionira tako da svaki član svaki dan u svoj inbox dobije posebnu ponudu: proizvod ili uslugu s popustom i do 90 posto. Ako se skupi dovoljno kupaca, ponuda je uspjela.

Ako ne uspije, što je prava rijetkost, potencijalni kupci nisu dužni ništa platiti. Kolektiva.hr dosad je prodala 1570 kupona i svojim klijentima uštedjela više od 254.000 kuna. Sudionici Kolektive.hr jučer su uspješno pokupovali let balonom u pola cijene.

Radi 13 sati dnevno

- Ideja se pokazala punim pogotkom u krizi jer i uz pad kupovne moći građani mogu uživati u brojnim uslugama u pola cijene. Riječ je o idealnoj situaciji kada su svi na dobitku: kupci dobivaju proizvod ili uslugu u pola cijene, a prodavateljima niti jedna reklama ne može donijeti ovakav učinak. Najveća nam je prepreka relativno mala populacija koja bez straha plaća usluge internetom - rekla je direktorica tvrtke Martina Usmiani koja je u biznis uložila 100.000 kuna i ima dvoje zaposlenih.

Ta 33-godišnjakinja počela je raditi nakon završene srednje trgovačke škole i ubrzo zaključila da uobičajena radna mjesta i fiksno radno vrijeme nisu njezin izbor. Premda sada radi i više od 13 sati dnevno, očekuje da će se sve uloženo vratiti.

Manje start-up tvrtki

Velik dio start-up tvrtki vezan je upravo uz nove tehnologije, a neki su vrlo brzo uspjeli odlično zaraditi. Nažalost, kriza je natjerala mnoge da pričekaju sa svojom poduzetničkom idejom neka bolja vremena. Hrvatska je lani zabilježila smanjenje novoosnovanih start-up tvrtki od 25 posto u odnosu na 2008. godinu.

Prema godišnjem istraživanju Global Entrepreneurship Monitora, od zemalja u regiji lošija je samo Srbija u kojoj je zabilježen pad od 40 posto. Problem u većini zemalja je isti: u krizi je teže nego ikada pronaći izvore financiranja.

Start-upom smatra se tvrtka koja je na tržištu od tri do 42 mjeseca. U užem smislu, start-up označava kompaniju koja je tržištu ponudila novi proizvod ili uslugu.

Mali i srednji poduzetnici kreiraju 44 posto hrvatskog BDP-a, zapošljavaju više od 900.000 radnika i sudjeluju u više od 40 posto direktnog izvoza.

Tvrtka Bulb: Pomogli su mu Poslovni anđeli

Ideja nije dovoljna da bi netko odmah u nju odlučio uložiti. Svaki projekt treba detaljno razraditi i onda ima dobre šanse za pronalazak investitora, čak i u Hrvatskoj - poručuje Vedran Rezar, koji se može pohvaliti prvim projektom u Hrvatskoj u koji je investirala mreža Poslovnih anđela.

Vedran Rezar svoju je tvrtku Bulb osnovao 2006. u dobi od 35 godina. Nakon završenog studija strojarstva, kao stipendist Ministarstva znanosti počeo je raditi na Brodarskom institutu. Još je nekoliko godina radio kao inženjer u renomiranim telekom tvrtkama i zatim odlučio krenuti samostalno. To se pokazalo kao pun pogodak.

Tvrtka Bulb danas samostalno radi za najveće hrvatske operatere. Projekt offSpace u koji su investirali Poslovni anđeli samo je jedan dio priče o uspjehu. Riječ je o tvrtki koja potpuno pokriva svu uredsku logistiku. Netko tko, primjerice, tek ulazi u novi biznis može unajmiti sve što mu treba - od operatera koji će se javljati na telefon do usluge primanja pošte i najma sobe za sastanke.

- Usluge najčešće koriste manje tvrtke koje su tek počele s radom. Moguća je ušteda i do 50.000 kuna - kaže direktor tvrtke Željko Nikšić. Ulaganje u tvrtku od 200.000 eura, kaže Nikšić, trebalo bi se vratiti u roku od pet godina. ( G. Galović)

WinDays10: Javite se, trenutak je za hrabre poteze

Jutarnji list i Microsoft organiziraju ultimativnu biznis-konferenciju za spas hrvatske privrede WinDays10 .

- Nije vrijeme za strah i izbjegavanje poslovnih rizika! Trenutak je za hrabre poteze. Inovacija je najbolji put za izlazak iz krize: sada treba zakoračiti u budućnost - poručuje Soumitra Dutta, profesor biznisa i tehnologije na najboljoj međunarodnoj biznis-školi na svijetu, INSEAD-u. WinDays10 vodeća je poslovno-tehnološka konferencija u regiji. Održat će se od 19. do 23. travnja u Rovinju!

Doznajte više o Microsoft WinDays10 konferenciji OVDJE .

Izdvojena predavanja potražite OVDJE .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:15