EUROSTATOVA 'KRVNA SLIKA' 1300 REGIJA

Među regijama izvan EU najviše zaposlenih ima sjever Hrvatske

 Nikola Vilić/CROPIX

Demografski pad, mnogo nezaposlenih mladih, dobar pristup i često korištenje interneta, visok udio poljoprivrede u ekonomiji nauštrb industrije te niska očekivana životna dob neke su od osnovnih značajki Hrvatske prema godišnjoj publikaciji europske statističke organizacije - Eurostat.

Na 200 stranica Eurostat donosi informacije uglavnom o zemljama članicama EU, dok u nekim kategorijama progovara i o zemljama kandidatima te drugim europskim zemljama, poput Švicarske i Norveške koje nisu članice EU.

Stare zemlje

Podaci se odnose na 1300 europskih regija po NUTS klasifikaciji. Tako je Hrvatska podijeljena na tri regije: Jadransku Hrvatsku, Panonsku (Središnja i Istočna) te Sjeverozapadnu. Takva podjela Europe rezultirala je zanimljivim pokazateljima.

Primjerice, žene mogu očekivati najduži život u Španjolskoj, gdje je očekivana životna dob žene 86,1 godinu. No, regionalno gledano, najdulje će prosječno živjeti žene u švicarskoj regiji Tizino - 86,2 godine. U svim regijama Europe žene mogu očekivati duži život od muškaraca. Hrvatska je, statistički gledano, stara zemlja i spada u regije s velikim postotkom stanovništva starijeg od 65 godina. Europski je prosjek 25,9 posto, no u čak dvije regije u Njemačkoj i Portugalu zabilježena je situacija s više od 50 posto stanovništva starijeg od 65.

Svijetao je primjer turska regija Van, Mus, Bitlis i Hakkari, gdje je samo 4,9 posto stanovništva starije od 65 godina.

Eurostatove statistike kazuju i da je u 2008. u EU umrlo 4,84 milijuna ljudi. Najviše ih je umrlo od bolesti krvožilnog sustava, čak 40 posto. Od raka je umrlo 25,7 posto svih umrlih u EU, dok su na trećem mjestu sa 7,9 posto smrti prouzročene bolestima dišnog sustava.

Bolesti srca i karcinomi

Najveći broj smrti zbog bolesti krvožilnog sustava zabilježen je u bugarskoj regiji Severozapaden - 773 na 100.000 stanovnika, dok su od tih bolesti najmanje umirali u Francuskoj i Španjolskoj. Od karcinoma je najviše umrlo stanovništva u mađarskoj regiji Eszak-Alfold, a najmanje u francuskoj Guyane.

Turistički pokazatelji govore nam već poznate i očekivane stvari, no dobro je znati da je u nas čak 96,4 posto svih turističkih noćenja ostvareno u Jadranskoj Hrvatskoj.

A kad se govori o autocestama, treba znati da je EU premrežena s čak 67.000 kilometara autocesta, od čega je najviše u španjolskoj regiji Andaluziji, gdje je čak 2379 kilometara autocesta. Najviše automobila imaju stanovnici Flevolanda u Nizozemskoj, gdje na 1000 stanovnika dolaze 783 osobna automobila, a najmanje u rumunjskoj regiji Nord Est - 109 automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:56