VELIKI PLANOVI

MEGAPROJEKT VRIJEDAN 200 MILIJARDI DOLARA SoftBank i Saudijska Arabija najavili najveći svjetski solarni park koji bi trebao zaposliti 100.000 ljudi

 
Solarni tornanj u Španjolskoj, saudijski princ Mohamed bin Salman i solarna farma u Indiji
 Philip Lange, Amir Lev, Amit Dae / Reuters / Profimedia, Panthermedia

Saudijska Arabija i japanska korporacija SoftBank grupa potpisali su memorandum o razumijevanju, javlja Bloomberg, te najavili najveći svjetski projekt solarne energije - izgradnju solarnog parka, snage 200 gigavata, vrijednog 200 milijardi dolara. Za usporedbu, u SAD-u postoji oko 70 gigavati solarnih kapaciteta koji su u izgradnji ili u razvoju.

Predviđa se da će Saudijski solarni projekt otvoriti čak 100.000 novih radnih mjesta, smanjiti troškove energije za 40 milijardi dolara te povećati BDP za 12 milijardi dolara. Svoj bi maksimalni kapacitet trebao postići do 2030. godine, kada se planira dovršetak izgradnje, a može koštati milijardu dolara po gigavatu.

Prva dva solarna parka moći će generirati 7,2 gigawata energije i trebala bi ove godine započeti gradnju te 2019. godine početi proizvoditi električnu energiju. Troškovi dvaju parkova bit će oko pet milijardi dolara, a računa se da će prihodi od ranih faza solarnih parkova pomoći financirati izgradnju budućih projekata u Kraljevstvu. Svaki park će imati 25-godišnji ugovor o kupnji električne energije, dugoročni ugovor za opskrbu električnom energijom kupcima, što je uobičajeno u industriji solarne energije.

"To je ogroman korak u ljudskoj povijesti, riskantan i hrabar, i nadamo se da će uspjeti", rekao je tim povodom princ Mohammed Bin Salman, koji predvodi plan proširenja na obnovljive izvore energije, što je ključni je dio vizije Saudijske Arabije 2030. ("Vision 2030") kako bi se diverzificiralo Saudijsko gospodarstvo i njihova ovisnost o nafti.

SoftBank planira uložiti 25 milijardi dolara u Saudijskoj Arabiji u naredne tri do četiri godine, što je i poticaj za princa Muhameda i njegovog plana reformi "Vision 2030", kojim se pokušava umanjiti ovisnost ekonomije o nafti, tako što se razvijaju turistički, zdravstveni i obrazovni sektori države.

Osnivač SoftBank grupe Masayoshi Son promovira čistu energiju od 2011. godine i nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima, a nedavno su završili i farmu vjetroelektrana od 50 megavata u Mongoliji. On, također, promovira plan pod nazivom „Asia Super Grid”, za povezivanje azijskih zemalja mrežom i podmorskim kablovima za distribuciju čiste energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:57