NOVA PRAVILA IGRE

Merkel i Sarkozy: Zemlje eurozone više ne smiju imati deficit u proračunu!

PARIZ - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavili su uvođenje poreza na financijske transakcije i nove korake prema zajedničkom vođenju ekonomske politike. Na s nestrpljenjem iščekivanom sastanku na temu rješavanja dužničke krize ujedno je dogovoreno da će zemaljama eurozone preložiti uravnoteženje proračune, a to će morati dokazati tako da će u svoje ustave do ljeta iduće godine ugraditi odredbu da više neće imati deficite u proračunu.

Pored novog poreza za financijske institucije, veće prihode planiraju prikupiti i izjednačavanjem poreza na dobit u svim zemljama eurozone.

Nakon objave njihova dogovora kasno popodne, američki burzovni indeks Dow Jones odmah je potonuo. Ulagači ocjenjuju da će novi porezi smanjiti dobit kompanija i banaka. Očito je da su mnogi razočarani i zbog toga što su što su se uoči sastanka stvarala velika očekivanja. Primjerice da će uslijediti revolucionarne najave poput izdavanja zajedničkih obveznica, tzv. euroobveznica.

To bi značilo da će za dug jedne zemlje jamčiti cijela eurozona i sve bi se zemlje mogle zaduživati po istoj kamatnoj stopi. No, iz njemačkog tabora još su tijekom vikenda poručili da je za taj korak prerano. U izjavi za magazin Spiegel, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je da se euoroobveznice neće razmatrati sve dok zemlje eurozone vode samostalnu proračunsku politiku.

- Ići ćemo korak po korak - kazao je Sarkozy na tiskovnoj konferenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:23