BITKA ZA SUNČANI HVAR

MILIJARDER S FORBESOVE LISTE OSVAJA HVAR Zovu ga buldožer, igra šah, a radio je kao konobar

Hvar je podijeljen na tri sukobljena klana, država posvađana s Orcom, a Vitek, novi šef u tvrtki i milijarder s Forbesove liste, poznat kao buldožer. Dioničari će morati biti brzi i lukavi

Kad napokon ozbiljno sjednu za stol s predstavnicima Orca da raspletu sudbinu Sunčanog Hvara, hrvatski će se pregovarači sučeliti s rasnim predstavnikom češke tajkunske scene. On je Radovan Vitek (43), “self made” milijarder iz Brna, niknuo u vaučerskoj privatizaciji. I navodno dobro igra šah.

Njegovo se nekretninsko carstvo proteže od Francuske do Rumunjske, a upravljanjem imovinom vrednijom od tri milijarde eura. U Hrvatskoj će odigrati važnu ulogu jer je postao značajan dioničar Orco Property Groupa (OPG), ušao u Upravni odbor i izgurao s mjesta glavnog izvršnog direktora Jeana-Francoisa Otta, osnivača grupe, zbog gubitaka i loše strategije u srednjoj Europi. Vitek je sada i suvlasnik Sunčanog Hvara kojemu zbog dugova hitno treba financijsko restrukturiranje.

Odnosi najvećih dioničara u hvarskoj hotelskoj tvrtki - Orca koji drži 55,55 i države s 31,79 posto - već su niz godina narušeni. Orco je lani u prosincu pokrenuo međunarodnu arbitražu protiv RH, a pravo je pitanje koje poteze Vitek sada namjerava povući. Na naše upite nije odgovorio.

Nije ih štedio

Ne bude li dogovora, opcija je i stečaj. Sljedeći tjedan predstavnici Orca napokon dolaze na razgovore u Zagreb, u Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a kako je Uprava Sunčanog Hvara zatražila pokretanje predstečajne nagodbe i turistička sezona samo što nije počela, dioničari će morati misliti i djelovati brzo. Vrijeme za jalove međusobne optužbe oko toga tko je u tom javno-privatnom kvazipartnerstvu više podbacio i zašto, definitivno je prošlo. Orco je nedavno, preko tvrtke kćeri u Njemačkoj, ojačao poziciju za pregovore - od banaka je otkupio dio dugova Sunčanog Hvara te ima založno pravo na hotele Amfora, Adriana i Riva. S hrvatskog motrišta, u pitanju je tvrtka s popisa strateških, a samo za poreze duguje više od 22 milijuna kuna.

Na dosadašnjim susretima s hrvatskim partnerima Vitek navodno nije bio blagoglagoljiv, kao što nije bio blag ili neodlučan ni u jednoipolgodišnjoj borbi za preuzimanje nadzora nad Orcom, tvrtkom koja se dobro uklapa u njegov plan razvoja biznisa.

Vitek je osnivač i stopostotni vlasnik praške tvrtke CPI (Czech Property Investments), moćne nekretninske mašine nastale najvećim dijelom u vrijeme kad je kolabiralo europsko tržište nekretnina te je Vitek povoljno kupovao. Uz kredite, a od 2012. i korporativne obveznice, dogurao je do toga da se diči time da drži i upravlja s više od milijun kvadrata trgovačkog i uredskog prostora, oko 200 tisuća kvadrata prostora za industriju i skladišta, 17 hotela i 12.600 stanova te je u Češkoj drugi najveći iznajmljivač stanova. Stoga za Radovana Viteka, ili odmilja Radeka, i njegovu tvrtku CPI zna vjerojatno svaki Čeh koji je tražio stan. Najvažniji dio biznisa su mu trgovački centri i poslovni prostori, hotelska industrija mu je novija zanimacija.

U velikom je širenju 2010. od dvojice Britanaca, vlasnika ciparskog Gandolf Consultinga, otkupio udjel u CPI-ju i postao jedini dioničar. To je sve što Vitek nudi o svojoj povijesti na web stranicama tvrtke. Ranijih financijskih izvještaja u arhivama nema.

Divlja privatizacija

Tamo, pak, saznajemo da je i lani vladao shopping spree jer je kupio mađarskog developera Ablon Group i porfelj nekretnina u Češkoj, Poljskoj i Mađarskoj od fonda Endurance. Nema se na što žaliti, lani mu je neto profit narastao 39 posto u odnosu na 2012. te najavljuje daljnje akvizicije i projekte.

Poznanici iz poslovnog svijeta opisuju ga duhovitim i “cool”, ali zbog zgrtanja kapitala u burna postkomunistička vremena u čehoslovačkoj kuponskoj privatizaciji te poslije u Češkoj (CPI je osnovao 1998.) mediji ga često nazivaju tajkunom ili mogulom. U posao je ušao vrlo mlad, uvozeći robu široke potrošnje iz Italije, gdje je neko vrijeme radio kao konobar, kako su pisale Hospodarske noviny. Studiranje ga tada nije zanimalo, tek kad se situirao upisao je pravo.

Javni izvori Viteka prikazuju kao čovjeka koji u poslu ne oklijeva, samouvjeren je, možda i pohlepan, ali pazi kako troši i ulaže. Tako je dospio i do Forbesove liste bogataša, na 1210. mjesto s 1,4 milijarde dolara.

Cinična realnost

Na početku karijere, kao mladić od 20-ak godina, nije se baš, prema onome što je objavljeno, zamarao skrupulima. Špekulirao je zemljištima, a repovi pothvata na temelju kojeg je i krenuo proboj u svijet komercijalnih nekretnina, još se vuku. Radi se o preuzimanju komercijalne zadruge Pčela (Včela) potkraj 90-ih i niza njezinih vrijednih nekretnina u Pragu na mjestu jedne od kojih je, kako navodi Forbes, podigao luksuzni hotel. Vitek je u tom preuzimanju povukao niz kontroverznih, neki bi rekli i nasilnih poteza. Priča kaže da je doveo nove članove u zadrugu, stari su preglasani u donošenju novog statuta i potom isključeni jer nisu mogli platiti povećani iznos depozita. Podigli su niz tužbi zbog tuneliranja, tvrde da su pretrpjeli štetu od oko 6 milijardi kruna te su tražili kompenzaciju od države jer nije zaštitila imovinu.

Čak su 2009. tražili i pomoć Europske komisije. Včela između dva rata bila je najveća i najperspektivnija radnička zadruga koja se bavila trgovinom i imala 310 dućana, ali i drugim aktivnostima, pa čak i osnivanjem kulturnih centara. Kako u eseju “Trule pčele” piše autorica Tereza Stejskalova, nakon pada komunizma, Včela je zapala u financijske probleme i potom “završava u ciničnoj realnosti kapitalizma”.

Luksuzni stanovi

Zapravo je završila u portfelju CPI-ja. A tamo se nalazi štošta. Između ostalog, Vitek ima nekoliko velikih projekata, poput Quadrija, luksuznog kompleksa u središtu Praga i posebno je ponosan na svoj prvi strani projekt, obnovu palače Maeterlinck na Azurnoj obali koju je kupio prije dvije godine na aukciji za 48 milijuna eura kao dio portfelja jedne irske banke.

Namjera mu je da je preuredi u kompleks luksuznih stanova s panoramskim pogledom na Sredozemno more. Lista čekanja već raste.

Istisnuo šefa Orca i preuzima vlast

Radoslav Vitek se, prema svemu sudeći, približava tome da potpuno preuzme Orco Property Group (OPG). Godine 2012. postao je dominantni dioničar preko svojih kompanija Gamala i Crestline te ima oko 30 posto dionica.

Orco je u 2012. imao neto gubitak od 40 milijuna eura, a u 2013. čak 227 milijuna eura, pa je jasno da će u konsolidaciji poslovanja biti dosta posla. Jean-Francois Ott je, nakon što je u ožujku ove godine promijenjen cijeli menadžerski tim, ostao samo na mjestu predsjednika Odbora direktora, a glavni izvršni direktor Orco Property Groupa sada je Tomaš Salajka.

Nije poznato s kakvim su otpremninama otišli smijenjeni menadžeri, ali zna se da su imali prilično dobro potkrijepljene ugovore. Krajem ovog mjeseca održava se skupština OPG-a.

U Berlinu, pak, djeluje boljestojeća tvrtka iz sastava OPG-a, Orco Njemačka, gdje je Vitek početkom ove godine postao vlasnik 33 posto dionica preko kompanije Tandis, a u zadnjim kadrovskim preslagivanjima Ott je i tu maknut s mjesta CEO-a.

Buran život i dva mjeseca u pritvoru

I privatno je Radovan Vitek vrlo zanimljiv Česima. Zamijećeno je tako kad je kupio raskošnu jahtu od 20 milijuna dolara i vilu u Francuskoj, a javnost je posebno pomno pratila i njegov burni razvod od prve supruge Eve Vitkove 2008. i 2009. Naime, kako bi izbjegao da u toj parnici previše izgubi, gotovo svu svoju imovinu prepisao je na majku i novinarima govorio da je “siromašan kao crkveni miš”. Kad je brakorazvodna parnica završena, sve je opet prebacio na sebe.

No, nije mu uvijek sve išlo glatko. Početkom 2000-ih proveo je skoro dva mjeseca u pritvoru pod sumnjom za podvođenje. No, sve optužbe su odbačene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:43