KOMPROMIS

Mirovinci dobili prevlast u radu NO-a Podravke

Na skupštini dioničara mirovinci će se pojaviti sa zajedničkim vlasničkim paketom od čak 30 posto udjela, što znači da će imati najviše glasova
ARHIVA:Koprivnica, 181109.Mirovinski fondovi i Vlada RH dogovorili se o preuzimanju Podravke.Na slici: Dubravko Stimac sef mirovinskog fonda PBZ osiguranja i Ljubo Jurcic predsjednik NO Podravke . Foto: Nikola Wolf / Cropix / Podravski list
 Nikola Wolf / CROPIX / PODRAVSKI

KOPRIVNICA - Mirovinski fondovi ostvarit će, po svemu sudeći, prevlast u novom Nadzornom odboru Podravke, čiji će sastav biti poznat nakon današnje sjednice.

Dr. Ljubo Jurčić, šef NO-a, nije želio otkriti imenima novih nadzornika, no potvrđuje da su državni i mirovinski fondovi usuglasili strukturu novog NO-a. Neslužbeno doznajemo da će u novom NO-u sjediti po dva predstavnika državnih i mirovinskih fondova, po jedan predstavnik radnika i investicijskih fondova te nezavisni član koji bi trebao zastupati interese financijskih institucija koje će refinancirati Podravkine kreditne obveze.

Mirovinski paket

Na skupštini dioničara, koja bi trebala biti potkraj ožujka, mirovinci će se pojaviti sa zajedničkim vlasničkim paketom od čak 30 posto udjela, što znači da će imati najviše glasova. Obvezni i dragovoljni mirovinski fondovi zajedno drže oko 22 posto dionica Podravke, a vjerojatno će im se pridružiti i norveški fond Skagen koji ima nešto više od sedam posto vlasništva. Mirovinci žele minimizirati utjecaj politike u Podravki.

Dionice na Malti Podravkine

U NO-u neće biti predstavnik Udruge malih dioničara. Državu bi trebali predstavljati dr. Ljubo Jurčić i Karmen Antolić, šefica koprivničkog HSS-a. Mirovince će zastupati šef fonda PBZ-CO Dubravko Štimac i čelnik AZ fonda Dinko Novoselec, a radnike sindikalistica Ksenija Horvat. Tko će predstavljati institucionalne investitore, a tko će biti nezavisni član - znat će se danas nakon sjednice NO-a u 12 sati u Koprivnici.

Inače, 10,6 posto spornih dionica na računu Fime na Malti Podravkino su vlasništvo. One će to postati kad u listopadu istekne ugovor OTP-a, Podravke i Fime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:51