FARMACEUTI NAJPLAĆENIJI

Mislite da je kriza? Prosječna plaća narasla je 1% i iznosi 5909,85 kuna

Najviše su plaće, tradicionalno, u Zagrebu, i to 34 posto više od prosjeka
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Prosječna hrvatska plaća narasla je, prema podacima iz ožujka, jedan posto u odnosu na studeni 2010. i iznosi 5909,85 kuna, što je rast od oko 50 kuna, piše portal MojPosao . U istraživanju o visini plaća sudjeluje 5000 ispitanika, a rezultati pokazuju da su i dalje najbolje plaćeni djelatnici u farmaciji (37 posto više od prosjeka) i IT industriji (28 posto više od prosjeka).Najniže plaće (po sektorima) zabilježene su u uslužnim djelatnostima, gdje su zaposleni bili plaćeni 20 posto niže od prosjeka, te u turizmu i ugostiteljstvu - 17 posto niže od prosjeka.

Kad su struke u pitanju, najniže plaće, 49 posto manje od prosjeka, imaju građevinski radnici, a industrijski radnici, trgovački posrednici i prodavači plaćeni su 46 posto manje od prosječne hrvatske plaće. Najviše su plaće, tradicionalno, u Zagrebu, i to 34 posto više od prosjeka, što je porast u razlici u odnosu na prošlu godinu kada su zagrebačke plaće bile 32 posto više od prosjeka. Na žalost, porasla je i razlika u plaćama između muškaraca i žena, i to jedan posto, pa su muškarci sada plaćeni prosječno 19 posto više od žena. Na visinu plaće znatno utječe i stupanj obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:44