HRVATSKI START-UP

Mladoj Zagrepčanki za inovativnu tvrtku bugarski fond daje 50.000 eura

Web aplikacijom za nutricioniste kojoj je dala naziv Greenpie Mirna Bačun privukla fond rizičnog kapitala

Najprije sam pronašla klijente, nakon toga sam dobila investitore. Tim nam je riječima formulu uspjeha za pokretanje svog start-up projekta Greenpie opisala Mirna Bačun.

Dok mnogo iskusnije i veće tvrtke u Hrvatskoj imaju problema osigurati dovoljno kapitala za poslovanje, Mirna Bačun je preko Launchhuba, bugarskog fonda rizičnog kapitala koji ulaže u start-upe, prije nekoliko tjedana osigurala 50 tisuća eura.

Ova energična mlada Zagrepčanka (ima 31 godinu) početni je novac osigurala prezentirajući Greenpie bugarskom fondu. Riječ je o web aplikaciji za nutricioniste: uz pomoć nje oni mogu pratiti klijente i njihove prehrambene navike u realnom vremenu preko interneta te automatski analizirati njihov dnevnik hrane. Tržište je istraživala pola godine.

- Zanimalo me je što konkretno najviše frustrira nutricioniste. Posebnim načinima u razgovoru s njima utvrdila sam koje su njihove poslovne muke, ali i koliko su spremni platiti da se takvi problemi otklone - pojasnila nam je Bačun.

- Krenula sam od SAD-a i razgovarala sa stotinjak nutricionista. Na kraju sam prodala ideju o rješenju osmorici klijenata iz Velike Britanije i SAD-a prije nego što smo napisali ijednu liniju koda. Cijelu stvar sam započela sama, pomoću tečaja The Foundation, a kasnije sam našla ljude koji su sada suosnivači Greenpiea - rekla nam je Bačun, koja je u spomenutoj organizaciji danas i službeni predavač i učitelj.

Na fotografiji: Greenpie Aplikacija kojom nutricionisti mogu pratiti navike klijenata i njihove dnevnik hrane

U praksi, upotreba aplikacije Greenpie nutricionistima štedi sat do dva dnevno, a prevedeno u financijsku uštedu, i do 50 tisuća dolara godišnje. Jedan od važnih momenata za Greenpie bilo je povezivanje sa Zagrebačkim inkubatorom poduzetništva (ZIP) u rujnu prošle godine. - U ZIP-u sam dobila jako puno odgovora, pogotovo s obzirom na to da sam orijentirana na inozemna tržišta. Kako sam već imala klijente, pojavili su problemi poput kakvu tvrtku otvoriti, kako voditi računovodstvo... U ZIP-u sam dobila izvrsne mentore. Puno su mi pomogli - ističe Mirna Bačun. Najprije je projekt “pitchala” (prezentirala ga) na konferenciji COinvest u Sloveniji. - Jako im se svidio i proizvod i pitch, nakon čega su me povezali s ljudima iz Launchhuba. I onda su me investitori pozvali na ‘Long weekend’ u Sofiju - ispričala nam je Bačun. Nakon dva dana prezentiranja, u vrlo kratkom roku stigla je povratna informacija da žele uložiti 50 tisuća eura u Greenpie.

- Mi radimo već naveliko, samo što dosad nismo imali tvrtku. Tvrtka u Bugarskoj otvara se ovaj tjedan i nastavljamo punom parom jer ne samo da prodajemo proizvod nego i moramo biti na raspolaganju kupcima 24 sata dnevno - odgovara Bačun na pitanje je li registrirala tvrtku i kad planira započeti s radom.

Bačun je, naravno, direktorica buduće tvrtke, Tomislav Tušek je developer (radio je na aplikaciji), a Janine Bamberger savjetnica. Bačun je deset je godina radila kao profesionalni snimatelj i videomontažer, kao 2D i 3D animator... Sad se bavi samo Greenpieem, kaže.

Agilni bugarski fond LAUNCHHUB: Trenutno investira u 35 tvrtki u regiji

Launchhub je devet milijuna eura težak fond rizičnog kapitala koji novac ulaže u start-up tvrtke u Bugarskoj i regiji, uglavnom iz ICT sektora, a sufinancira se dijelom i iz sredstava

Europske unije .

Maksimalan iznos ulaganja po projektu je 200 tisuća eura. Uz Greenpie, Launchhub je tijekom “Longweekenda” lani u prosincu u Sofiji odlučio podržati još osam tvrtki. U ovom trenutku , fond ulaže u 35 start-upa. Tvrke su iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Rumunjske, Grčke i Ukrajine. Fond je dosad u tehnološke tvrtke jugoistočne Europe ukupno uložio 2,8 milijuna eura.

- Doista se susrećemo s brzorastućom start-up kulturom u cijeloj jugostočnoj Europi, a ova je regija sve uzbudljivija za ulagače - kaže Stephane Gantchev, partner iz Launchhuba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:13