Pripreme za restrukturiranje duga

MOĆNA RUSKA BANKA IMA PLAN ZA AGROKOR Rusi ozbiljno razmišljaju da dug zamjene za vlasnički udio: 'To je otvoreno pitanje'

Jurij Solovjev (u krugu) i Ivica Todorić
 HANZA MEDIA/REUTERS

Ruska banka VTB predložit će promjenu dioničarske strukture hrvatskog koncerna Agrokora u okviru plana restrukturiranja duga koji pripremaju kreditori, izjavio je za Reuters zamjenik izvršnog direktora VTB banke.

"Zajmodavci trenutno rade na planu koji će biti predstavljen bankama, širem krugu kreditora, kao i vlasnicima euroobveznica. Dug bi trebao biti restrukturiran, naknade za servisiranje duga snižene, a kompanija bi trebala početi poslovati u punom opsegu", kazao je u razgovoru za Reuters prvi zamjenik izvršnog direktora VTB banke Jurij Solovjev.

Solovjev nije kazao kada će plan biti predstavljen drugim kreditorima niti kako bi se dioničarska struktura mogla promijeniti. Kreditori imaju rok do petka da dostave tražbine, nakon čega će biti definiran plan restrukturiranja.

Agrokor je dužan VTB banci oko 300 milijuna eura, a Sberbanku, najvećem ruskom zajmodavcu, više od milijardu eura. Čelnik VTB-a navodi da je u trenutku odobrenja kredita ukupan Agrokorov dug bio otprilike 5 do 5,5 puta veći od dobiti prije oporezivanja, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA).

Prema posljednjim službenim podacima, ukupan dug Agrokora iznosio je krajem rujna prošle godine 45 milijardi kuna i bio je šest puta veći od dioničkog kapitala.

"Kada smo donosili odluku o kreditu, financijska metrika kompanije bila je puno bolja, dug je bio znatno manji. Naknadno smo u (Agrokorovim) poslovnim knjigama otkrili određene netočnosti, koje su, nakon mojih javnih istupa u ožujku, potaknule interne istrage u Agrokoru", napominje Solovjev.

Upitan hoće li banka razmotriti mogućnost zamjene duga za vlasnički udio u Agrokoru, Soloviev je odgovorio: "To je otvoreno pitanje, no u ovom trenutku ne. Sastav dioničara trenutno je nepromijenjen i to bi se, naravno, trebalo promijeniti tijekom restrukturiranja."

Na pitanje hoće li predložiti promjenu dioničarske strukture, odgovorio je potvrdno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 17:22