PAL KARA

MOL OTVOREN ZA PRODAJU SVOG UDJELA U INI! Glavni savjetnik mađarskog giganta: 'S velikim strpljenjem čekamo što će Hrvati ponuditi'

 
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

Mađarska naftna i plinska kompanija Mol otvorena je za prodaju svog udjela u Ini, no dok se to ne dogodi, nastavit će upravljati Inom najbolje što zna, kazao je Pal Kara, glavni savjetnik za Mol grupu u intervjuu za mađarsku javnu televiziju M1 u ponedjeljak.

Odbor direktora Mola objavio je u 2013. da će se Inom ili upravljati na načelima tržišne ekonomije ili će mađarski udjel trebati biti iskupljen, podsjetio je Kara, a prenosi mađarski portal Portfolio.hu.

Sitaucija se nije promijenila i Mol ostaje otvoren za pregovore, čekajući prijedlog hrvatske strane "s velikim strpljenjem i poštovanjem".

Portfolio navodi riječi čelnika ruskog Rosnjefa Igora Sečina u intervjuu Jutarnjem listu u subotu da bi ruska kompanija mogla preuzeti Molovo mjesto kao dioničara u Ini, ako hrvatska Vlada traži novog strateškog partnera.

Mol posjeduje tek nešto manje od polovine dioničkog udjela u Ini, no ima upravljačka prava u toj kompaniji. Hrvatska država drugi je veliki dioničar, sa 44,8 posto udjela.

Oba vlasnika već godinama se ne slažu oko strategije kompanije, uključujući sudbinu sisačke rafinerije, zaključuje Portfolio.hu.

Z. Marić: Vlada će primjereno odgovoriti MOL-u

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da Vlada ima svoj hodogram u vezi otkupa MOL-ova udjela u Ini te da će primjereno odgovoriti na najnoviji MOL-ov iskaz spremnosti na prodaju udjela u hrvatskoj energetskoj kompaniji.

Zamoljen za komentar najnovije informacije da je MOL spreman prodati Inine dionice i hoće li Vlada što poduzimati s tim u vezi, Marić je na marginama konferencije "Zagreb - financijsko središte" odgovorio da je to nešto što se čulo i ranije.

U sklopu Savjeta za Inu, dodao je, zaključeno je da se u okviru Ministarstva energetike i zaštite okoliša i Ministarstva financija pripremi proces koji bi vodio prema tome da se odabere "globalni igrač u smislu savjetnika", koji će između ostaloga biti uključen u taj proces (otkupa dionica), ali i u promišljanje o poziciji Ine i općenito uz strateške odrednice njezina poslovanja.

Zamoljen da bude konkretniji, Marić je odgovorio da, bez obzira na najnovije MOL-ove najave Vlada ima svoj vremenski horizont te da će adekvatno odgovoriti na najnoviji MOL-ov istup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:17