Vlasnik Ine objavio rezultate

MOLU DOBIT RASLA 12 POSTO Zsolt Hernadi zadovoljno poručio da su na dobrom putu

 Bernadett Szabo / REUTERS

MOL Grupa objavila je u petak da joj dobit za prvih devet mjeseci (čista CCS EBITDA - dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije, prilagođena za tekući trošak zaliha) iznosi 520,8 milijardi forinti odnosno 1,87 milijardi dolara, što je 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Neto dobit za treći kvartal iznosi 184 milijuna dolara, a za prvih devet mjeseci 823 milijuna dolara.

U financijskom izvješću Grupe navodi se i da uz kapitalna ulaganja od 605 milijuna dolara u tri ovogodišnja kvartala, kompanija i dalje generira snažan novčani tijek u svim segmentima poslovanja.

EBITDA u upstreamu u trećem je kvartalu iznosila 49,1 milijardi forinti (188 milijuna dolara), uz prosječnu dnevnu proizvodnju od 105.000 barela ekvivalenta nafte. Tijekom prvih devet mjeseci EBITDA je u toj djelatnosti porasla više od 30 posto u usporedbi s istim razdobljem 2016.

Ističe se i kako upstream i u 2017. generira snažan slobodni novčani tijek: prosječno 15 dolara po svakom proizvedenom barelu, uz prosječnu cijenu brenta od 52 dolara po barelu.

S druge strane, doprinosi petrokemije i prerade pali su zbog nižih veleprodajnih marži, manje prodaje vlastitih proizvoda i jednokratnih stavki pa je downstream ostvario nižu EBITDA-u od 271 milijuna dolara.

Doprinos tog segmenta poslovanja za prvih devet mjeseci ostao je na 923 milijuna dolara.

Usluge kupcima nastavljaju s rastom i ostvaruju najbolji kvartalni rezultat do sada, od 132 milijuna dolara.

Komentirajući poslovne rezultate, predsjednik Uprave Mol Grupe Zsolt Hernádi rekao je da je Grupa u prvih devet mjeseci ove godine na dobrom putu da ostvari cilj od 2,3 milijarde dolara čiste EBITDA-e i realizaciju strategije MOL 2030.

"Ove godine nastavljamo generirati snažan slobodni novčani tijek unatoč tome što nismo u potpunosti iskoristili prilike koje je nudilo povoljno vanjsko okruženje u trećem kvartalu. Kako bismo ostvarili naše strateške ciljeve pokrenuli smo i "Downstream 2022.", program usmjeren na učinkovitost, transformaciju i rast, kroz koji ćemo realizirati dodatnih 500 milijuna dolara EBITDA-e uz značajna ulaganja od preko dvije milijarde dolara do 2022. Glavni transformacijski projekt ovog programa, poliol projekt, napreduje prema planu budući da smo ishodili sve tehnološke licence i inženjerske resurse", kazao je Hernadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:04