OSOBNI EKSPERIMENT

MOŽE SE KAD SE HOĆE! Najviše trošimo gdje najmanje mislimo. Evo kako i na čemu sam u mjesec dana uštedjela 1.029 kuna

Pazite na skupu i jeftinu struju, pronašli ste idealnog teleoperatera, ekonomično raspolažete kupovinom namirnica i minimalno trošite na vama svojstvene "luksuze" - a ipak i dalje jedva dočekate kraj mjeseca s nešto (ili ništa) sitno kuna u džepu?
 Foto: Colourbox

Prema službenim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u Republici Hrvatske za svibanj 2015. iznosila je 5 679 kuna. Ukoliko ste dio hrvatskog prosjeka i uz to ste dio statistike istraživanja koje je 2014. godine proveo GfK, a koje tvrdi kako samo 18 posto građana štedi u banci, dok 21 posto ima neki kredit u banci - možda je pravo vrijeme da razmislite o mogućnostima uštede.

Financijski stručnjaci tvrde kako najveću uštedu možemo ostvariti na sitnicama na koje najčešće ne obraćamo pažnju. Na tragu toga, odlučila sam provesti mali eksperiment i smanjiti troškove koje imam unutar radnog vremena (kada ne obraćam pažnju na štednju): u lipnju sam trošila normalno (hrana, kava za van, prijevoz automobilom, slatkiši...), dok sam se u srpnju odlučila maksimalno štedjeti.

Trošak prijevoza uspijela sam smanjiti za 100 kuna. S obzirom da stanujem 3,3 km od mjesta na kojemu radim, u dva smjera sam trošila 4,20 kuna benzina puta 23 radna dana. Zamjenivši vožnju atumobilom, vožnjom bicikla - unutar 23 radna dana uštedjela sam 100 kn.

Ove godine počela sam jesti u menzi. Prosječan obrok košta 25 kn pa se mjesečno skupi oko 600 kn troškova. S obzirom da kod kuće inače svakodnevno kuham za obitelj, odlučila sam mjesec dana na posao nositi ostatke ručka, odnosno večere. Najveću uštedu ostvarila sam upravo na tome.

7 kuna za kavu mi se nikada nije činilo kao veliki trošak, pa sam tako svaki puta prilikom dolaska na posao svraćala po kavu za van, a još jednu sam si priuštila i nakon ručka. Te rituale zamijenila sa znatno jeftinijom, ali i ukusnijom varijantom - termosicom kave skuhane doma. Jedna "ciglica" od 20 kuna bila je dovoljna za čitav mjesec.

Također, jednom tjedno se nametnulo pravilo kupovine nekog deserta koju sam zamijenila zdravijom alternativom - voćem.

Iako se činilo nevjerojatnim na početku, otkrila sam da značajnu količinu novca mogu uštedjeti - na poslu. Osim samodiscipline, bilo je potrebno malo više planiranja, a džeparac koji sam "uštedjela" svakako će dobro doći u planiranju godišnjeg odmora.

Infografika: Piktochart

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:49