STANOGRADNJA

Na tržištu čak 40 tisuća stanova koji traže kupce

ZAGREB - Da se nekretnine sve teže prodaju, nije neka novost, no da je situacija gotovo dvostruko lošija nego prije dvije godine, pokazuje podatak o broju transakcija u prošloj godini kada su obavljene 42.982 transakcije, što je na razini Hrvatske čak 34 posto manje, odnosno u Zagrebu čak 55 posto manje transakcija nego zlatne 2007. godine. Najveći pad broja transakcija definitivno je u Zagrebu koji, osim po razlici u prosječnim cijenama kvadrata, prednjači i brojem neprodanih novih i starih stanova. No, koje su to uistinu brojke, moglo se čuti jučer na predavanju uglednih stručnjaka u sklopu Šeste međunarodne konferencije nekretnina.

Metoda mistery shoppinga

- U Zagrebu trenutačno ima čak 10.500 neprodanih stanova - rekao je Patrick Franolić iz konzultantske tvrtke Spiller Farmer koja je po metodi mistery shoppinga napravila veliko istraživanje o broju i cijenama neprodanih stanova. No, Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja agencija pri HGK, istaknuo je kako je tu još i 20.000 neprodanih stanova u starogradnji, a i Dražen Nikolić, direktor RBA Consultantsa, rekao je da će do kraja godine u Hrvatskoj biti još 1,2 milijuna novosagrađenih kvadrata, što bi značilo da će za godinu dana biti još 10.000 novih stanova. Unatoč očekivanju građana, ništa od dramatičnog pojeftinjenja, nego će, po njihovu mišljenju, cijene stanova i dalje bilježiti blagi pad koji je u proteklih godinu i pol iznosio 15 posto.

Začarani krug

Koji je mogući izlaz iz “začaranog kruga” koji je počeo gospodarskom krizom, otpuštanjima, nesigurnošću, neprodajom stanova... Stručnjaci smatraju da je to pokretanje novih investicija, ali i otpisivanje nekih stanova, i to nekvalitetne novogradnje koja bi se mogla prodavati za “1 kunu”, ali i starih stanova koji su već amortizirani. No, to se, kako zaključuju, najvjerojatnije neće dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:50