STANJE NA BURZI

Na Wall Streetu cijene dionica porasle drugi dan zaredom

Dow Jones indeks ojačao je 1,41 posto, na 12.986 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,38 posto, na 1.387 bodova, a Nasdaq indeks 1,30 posto, na 3.055 bodova.
Trader Paul Maguire works on the floor of the New York Stock Exchange Monday, Oct. 19, 2009. The stock market stepped to new highs for the year Monday after a handful of earnings reports bolstered hopes that the economy is coming back sooner than many analysts had thought. (AP Photo/Richard Drew)
 AP

NEW YORK - U četvrtak su na Wall Streetu burzovni indeksi znatno porasli, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru nakon ohrabrujućih signala iz Kine i eurozone.

Dow Jones indeks ojačao je 1,41 posto, na 12.986 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,38 posto, na 1.387 bodova, a Nasdaq indeks 1,30 posto, na 3.055 bodova.

Kineska središnja banka izvijestila je jučer da je u ožujku snažno poraslo kreditiranje, što je ublažilo strahovanja ulagača od usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Kako je Kina najveći svjetski uvoznik sirovina, ulagači se nadaju jačanju potražnje za njima, pa su im porasle i cijene. To je, pak, pozitivno utjecalo na dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

S&P indeks rudarskog sektora skočio je 2,8 posto, pri čemu je dionica U.S. Steela poskupila 7,5, a Freeport-McMoRan-Copper & Golda 5,9 posto.

„Rast kineskog gospodarstva ključan je za globalni oporavak, a sada se čini da usporavanje tamošnjeg rasta neće biti tako dramatično kao što smo se plašili“, kaže Richard Weiss, portfelj menadžer u fondu American Century Investments.

Ublažena su i strahovanja ulagača u vezi dužničke krize u eurozoni, nakon jučerašnje uspješne aukcije talijanskih državnih obveznica. Doduše, Italija je morala platiti veću kamatu na obveznice nego mjesec dana prije, no nakon aukcije prinosi su blago pali.

Među najvećim dobitnicama, s rastom cijene od 7,2 posto, bila je jučer i dionica Hewlett-Packarda, najvećeg svjetskog proizvođača PC-a, nakon što je objavljeno da je prodaja osobnih računala u prvom tromjesečju porasla više nego što se očekivalo.

Zahvaljujući, pak, boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, dionica Googlea, najvećeg web pretraživača u svijetu, poskupila je 1 posto. Nakon Alcoe, Google je druga velika američka kompanija koja je izvijestila o neočekivano snažnom rastu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju.

Zbog toga su jučer ulagači ignorirali loše podatke s američkog tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je prošloga tjedna za 13.000, na 380.000, najvišu razinu u dva mjeseca, dok su analitičari očekivali pad na 355.000.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,34 posto, na 5.710 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,03 posto, na 6.743 boda, a pariški CAC 0,99 posto, na 3.269 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:12