ZAROBLJENI U RECESIJI

Nade u oporavak bile su ipak preuranjene

Nakon dva kvartala rasta, uslijedila je stagnacija BDP-a, što govori da sam izvoz ne može osigurati trajniji oporavak. Nužna je i potrošnja
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković/CROPIX

ZAGREB - Unatoč ranijim naznakama da su najveće ekonomije eurozone izašle iz recesije, najnoviji podaci o stanju ekonomije govore da su nade bile preuranjene.

Neugodno iznenađenje

U zadnjem kvartalu prošle godine BDP u eurozoni povećan je tek 0,1 posto prema prethodna tri mjeseca, dok je na godišnjoj razini pad iznosio 1,7 posto. Analitičari su neugodno iznenađeni jer su očekivali da će ipak doći do umjerenog rasta potkraj godine. No, najveće razočaranje predstavlja Njemačka. Nakon uzastopnog rasta BDP-a dva prethodna kvartala, u posljednja tri mjeseca prošle godine došlo je do zastoja, odnosno stagnacije. Na godišnjoj razini, pak, minus je nešto smanjen i iznosi 2,4 posto. Kolebljivi oporavak u Njemačkoj upućuje da izvoz, jedini koji bilježi pozitivan trend, ipak nije dovoljan za podizanje ekonomije.

Zarobljeni u recesiji

Za to će biti potrebna i veća potrošnja stanovništva, a poznato je da su Nijemci postali posebno neskloni potrošnji. U mnogim europskim zemljama stanje je još lošije i još se ne uspijevaju izvući iz recesije.

Španjolski BDP u zadnjem je kvartalu pao 0,1 posto, dok je na godišnjoj razini minus iznosio 3,1 posto. Ekonomija te zemlje pokazala se osobito ranjivom na globalnu financijsku krizu jer se rast godinama temeljio na domaćoj potražnji, bumu nekretnina i eksploziji kredita. No, kriza je dovela do pada građevinske industrije i potpunog kolapsa tržišta nekretnina. U recesiji su, također, zaglavile Italija i Grčka, te nove članice EU koje su najteže pogođene krizom: Latvija, Mađarska i Rumunjska. Među rijetkom zemljama koje su krajem godine doživjele uzlet je Francuska. Imala je rast BDP-a od 0,6 posto (godišnji pad 0,3 posto).

Slab i prvi kvartal

Slabašne rezultate analitičari sada očekuju i u prvom kvartalu ove godine. Malo ohrabruje solidan oporavak Francuske, kao i posljednji podaci o uzletu njemačkog izvoza. Međutim, sve je to nedovoljno za one koji računaju na ta tržišta. Naznake još slabijeg oporavka u eurozoni nego što se mislilo hrvatskim će izvoznicima dodatno otežati ionako nezahvalnu situaciju.

Euro u dva mjeseca pao za 10 posto

Razočaravajući podaci o stanju ekonomije predstavljaju dodatni pritisak na euro koji je proteklih tjedana ionako oslabljen jer tržišta brine visoka zaduženost nekih zemalja eurozone, osobito Grčke. Ne isključuje se čak ni mogućnost raspada monetarne unije. U protekla dva mjeseca euro je prema dolaru, primjerice, oslabio 10 posto. Lideri EU načelno su se dogovorili oko pomoći Grčkoj, ali detalji još nisu poznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:49