SPAJANJE DIVOVA

Najdramatičnije preuzimanje u automobilskoj industriji: Volkswagen kupuje ostatak Porchea za 4.46 milijarde eura

Iako je Porsche godinama pokušavao preuzeti VW, nije uspio zbog krize pa će na koncu VW biti taj koji će preuzeti Porche
 Volkswagen.com

Volkswagen je najavio da će početkom kolovoza kupiti preostalih 50.1 posto Porchea koje još ne posjeduje. Za to će platiti 4,46 milijardi eura, uz ustupanje jedne svoje dionice Porcheu. Analitičari smatraju da je za VW to izvrstan potez , jer će mu smanjiti troškove i povećati zaradu.

- Ubrzana integracija pomoći će nam brže provesti u djelo zajedničku strategiju za Porcheovo automoto poslovanje i brže ostvariti zajedničke projekte, izjavio je Hans Dieter Poetsch, financijski direktor VW-a.

Kad je VW kupio 49.9 posto udjela u Porcheu 2009., tvrtke su se dogovorile da će se spojiti do kraja 2011., no nisu to bile u mogućnosti učiniti zbog pravnih prepreka. Obje su se trudile ubrzati proces, no ispriječio im se porez od 1 milijardu eura koji bi morale platiti ako bi se na spajanje, tj. preuzimanje, odlučile prije 2014.

No zbog ustupanja jedne dionice VW-a tvrtke ovaj potez predstavljaju kao restrukturiranje , ne preuzimanje , i upravo je zbog toga izgledno da će izbjeći plaćanje spomenutog poreza.

Tome u prilog govori i zjava VW-a da je "ubrzani model integracije sad dogovoren i može se provesti pod ekonomski izvedivim uvjetima".

Kraj procesa spajanja VW-a i Porchea označit će i kraj jednog od najdramatičnijih preuzimanja u automobilskoj industriji. Zapravo, između dvije tvrtke došlo je do zamjene uloga, jer je Porche bio taj koji je godinama pokušavao preuzeti VW.

To mu nije uspjelo 2009., jer zbog udara krize na automobilski sektor nije mogao kupiti potrebnih 75 posto tvrtke. U svom pokušaju da preuzme VW Porsche je samo stekao dugove i tužbe od strane investitora. U dramatičnom preokretu tvrtke su se složile da će VW preuzeti Porsche.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:49